271156047_1249840595509800_4615616737884617724_n

Inicijativa koja je urodila plodom: Hrvatske vode zabranile kupanje na izvoru Cetine

GREEN_300_listici_sredina

Pitka voda koja život znači

Nakon što se godinama zagađivao izvor pitke vode rijeke Cetine, ali i iskorištavao u svrhu kupanja turista i životinja, stižu odlične vijesti. Naime, Hrvatske vode zabranile su kupanje na Glavaševom vrelu kao i 400 metara nizvodno od izvora.

Lijepe vijesti stižu s izvora Cetine i to doslovno. Nakon što je Glavaš, jedan od izvora ove rijeke koja se koristi za piće postao svjetski popularan zbog svoje prirodne ljepote, to mu je ujedno donijelo i negativne posljedice jer su ljudi počeli koristiti izvor za učestalo kupanje, kao i kupanje životinja, a o otpadu koji se često tamo stvarao da i ne pričamo. Situacija će se sada bitno promijeniti jer su Hrvatske vode sada i službeno napokon zabranile kupanje na izvoru Cetine.

Dalmatinski portali, influenceri poput putopisca Kristijana Iličića često su upućivali na ovaj problem baš kao i nezavisni zeleni aktivist Goran Šimić koji je ovog ljeta na inicijativu Ivanke Čoge i Joška Šupe, otišao je na izvor Cetine i simbolički postavio tablu zabrane kupanja. Sada je ta zabrana i službena. Svi oni koji su do sad iskorištavali ovaj biser u svrhu vlastite zabave to više neće moći jer kupanja na izvoru više nema. “Zabranjeno kupanje na izvoru Cetine i najveća pobjeda u zaštiti prirode i našeg blaga. Kako je sve moguće i kako je moć pojedinca jaka. Apsolutno san ponosan na najjače. Neopisivo san ponosan. Rugali su se neki, pametovali, ali uzalud”, stoji u Facebook objavi Gorana Šimića. Kako stoji u službenom dokumentu Hrvatskih voda, zabrana kupanja odnosi se na “Glavaševo vrelo” i nizvodno od izvora 400 metara što bi trebalo biti pod nadzorom komunalnog redara.

@kristijanilicic

Nikada mi nece biti jasni ovakvi ljudi. Zasto bacamo smece i unistavamo nasu planetu! #smece #planetearth #smece #cetina #izvorcetine #rijeka #rijekacetina #hrvatska #balkan #planetazemlja #zemlja #cuvajmonasdom #cuvajmohrvatsku #fyp #balkan #hrvatistan

♬ original sound – Kristijan Ilicic

@galacroatia

REPOSTING( without abusing anyone)This is the source of the cetina river in Croatia. A bunch of instagram biiiip photographed bathing in the mentioned place,bringing the rest of the tourists who indulge themselves in shampooing in such a place. Disgraceful#hrvatska🇭🇷 #croatia🇭🇷 #prirodaidrustvo #priroda #nature #dalmatien #dalmacija #cetinariver #dalmatia #croatia #summer #vacation #glas #24sata #slobodnadalmacija #cetinariverspring #dalmacija❤️ #dalmatian #croatiatiktok #hrvatska #hrvatskatiktok

♬ original sound – Gala

 

PHOTOS BY: Facebook, Instagram @upoznajballkan_ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.