pexels-ketut-subiyanto-4246228

Imate smartphone viška? Poklonite ga i ovog Božića usrećite brojne obitelji

Pokažimo još jednom veliko srce!

Pokrenuta je humanitarna akcija koja će brojnim pacijentima omogućiti da putem video poziva za blagdane vide svoju obitelj. Saznajte kako možete pomoći...

Humanitarna akcija #ObiteljNaDar poziva sve Zagrepčane da doniraju svoje stare, ali funkcionalne smartphone uređaje pacijentima COVID odjela KB Dubrava. Pacijentima je to jedina prilika da za blagdane vide svoju obitelj putem video poziva jer više od 50% njih su osobe starije životne dobi bez mobitela novije generacije.

Na tržištu se gotovo svakodnevno pojavljuju novi smartphone uređaji, a brzo planu s polica jer kupci žele biti u korak s najnovijom tehnologijom. Svake se godine proda oko milijarda novih mobitela, a to bi značilo da se gotovo ista količina uređaja baci. Ako se ne bace ili ne proslijede dalje, većina završi u ladici čekajući bolja vremena koja, realno, nikada ne dočekaju. Ako ste ovog Božića planirali kupiti novi smartphone, svoj stari nemojte bacati nego ga donirajte COVID-19 odjelu u KB Dubrava.
Ovu akciju su osmislile i organizirale radijska voditeljica Mirna Savić i dr. Sonja Krofak (anesteziologinja intenzivistica iz KB “Sveti Duh” na ispomoći u KB Dubrava) uz potporu udruge StEPP, studenata medicine te uz podršku i veliku pomoć Hrvatske liječničke komore i Kliničke bolnice Dubrava. U sklopu humanitarne akcije #ObiteljNaDar volonteri će dobiti pristup COVID odjelima KB Dubrava i kroz uspostavu video poziva se pobrinuti da svaki pacijent koji želi – može ugledati lice i čuti glas svojih najmilijih na Badnjak, Božić i blagdan Svetog Stjepana.

“Ovom akcijom želimo uzvratiti udarac osjećaju usamljenosti i izoliranosti. Taj nas se osjećaj sve pratio i nedužne uhvatio iza ugla početkom 2020. godine i bilo je vrijeme da se i mi jednako tako opako s njime uhvatimo u koštac. Najusamljeniji i najviše izolirani su bolnički pacijenti i pošto se negdje ipak treba krenuti, mi akcijom #ObiteljNaDar krećemo od COVID pacijenata u KB Dubrava, a nadamo se da na tome nećemo stati”, rekla nam je Mirna.
Donirani uređaj mora moći uspostaviti kvalitetan video poziv, što znači da mora imati funkcionalnu kameru, mikrofon i moguće spajanje na Wi-Fi mrežu. Treba biti čist, bez velikih oštećenja posebice na ekranu, napunjen i spremljen u kutiju ili vrećicu s odgovarajućim punjačem ako ga ima.

 

“Prije svega svi se trebaju zamisliti u krevetu u bolnici na Božić bez mobitela, bez novina, bez kisika u krvi, bez obitelji. I zapitati se koliko bi im značilo da se pored njih odjednom pojavi mladi volonter koji drži mobitel, a na ekranu mobitela se ukaže njihova najbitnija osoba. Tada će, uvjereni smo, ljudima biti jasno zašto je ova akcija važna i potrebna”, dodaje voditeljica.
Građani se pozivaju da svoje uređaje doniraju na jednu od dviju mogućih lokacija: trijažni kontejner bolnice Sveti Duh radnim danom od 9-17h ili u prostorima zaklade Hrvatska kuća srca na adresi Ilica 5/II. Oni koji nisu u mogućnosti osobno doći na lokaciju prikupljanja mogu se javiti e-mailom na adresu obiteljnadar@gmail.com te s volonterom dogovoriti točku preuzimanja uređaja (unutar Grada Zagreba), u skladu s epidemiološkim mjerama.
“Krajnji cilj akcije je pomoći što više obitelji da se vide za ove blagdane. Mnoge će obitelji biti razdvojene ove godine i to je teško prihvatiti. Teško je prihvatiti gotovo sve što nam se ove godine dogodilo. Ali moramo ustrajati. Moramo se trgnuti. Moramo se okrenuti oko sebe i pokušati nešto učiniti baš sada kad je najkompliciranije i najteže u ovoj godini bescilja i osjećaja da stojimo na mjestu – samo tako možemo dobiti osjećaj one prave svrhovitosti. Zato, ako nemate smartphone za donaciju za našu akciju, učiniti bilo što za bilo koju drugu akciju. Ljudi nas trebaju!“, poručila je Mirna.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.