pexels-cottonbro-3661366

Imamo sjajan popis zelenih eko slikovnica za djecu, jer upravo će oni mijenjati svijet

GREEN_300_listici_sredina

Za generacije pred kojima je jako puno "zelenog posla"

Slikovnice i dječje knjige prava su inspiracija te bi ih zaista trebali čitati i odrasli. Da slikovnice mogu biti edukativne, to je stara vijest! Ako tu edukaciju okrenemo kao prirodi, okolišu, ekologiji i društvu, napravili smo nešto najljepše za budućnost naše djece.

Ekološki odgoj dobiva sve više na značenju, ne samo zbog trošenja prirodnih izvora, zagađivanja okoline i šokantnih klimatskih promjena već zbog činjenice da baš na toj generaciji koju odgajamo sve i ostaje. Budućnost koju njima ostavljamo bit će izazovna!

Cilj ekološkog odgoja nije samo znanje koje dijete treba naučiti o okolišu nego i izgradnja ispravnih stavova, navika i pozitivnog odnosa prema okolišu. A kako ih drugačije učiti (osim vlastitim primjerom) nego čitanjem? Za razvoj ekološke svijesti važno je baviti se i književnošću. Slikovnice, ilustrirane dječje knjige, priče i bojanke s ekološkom tematikom najbolji su početak da svojoj djeci damo do znanja da će oni mijenjati svijet, a mi smo našli popis najljepših književnih djela za raznu dob djeteta.

ISTRAŽI ŠUMU: DOBAR DAN, MEDO ( od 2.godine)

Uz ovu krasnu slikovnicu s prozorčićima, djeca pozdravljaju medu, zeca, sovu, jelena, ježa i mnoga druga stvorenja iz šume. Šećite sa svojom djecom ovom šumom i upoznajte životinje koje ondje žive…jer već ovim prvim upoznavanjem učimo djecu da treba paziti na te iste životinje.  Doznajte tko je biljojed, mesojed, a tko svejed, tko teži kao osam odraslih osoba, a tko može pojesti odjednom deset kilograma mesa što je gotovo poput sto hamburgera! Slikovnica sadrži prozorčiće i duplerice koje se rastvaraju, što će radoznalim prstićima dati pregršt materijala za istraživanje i igru s puno učenja.

SVAKA JE MRVICA VAŽNA – 120 PRIČA ZA DJECU (3. – 5.godina)

Priče su u ovoj knjizi tematski razvrstane tako da slijede izmjenu godišnjih doba i redanje blagdana, praznika i važnih dana u godini. To će roditeljima, odgojiteljima i učiteljima pomoći da se lakše snađu kada djeci budu željeli ponuditi neku od 120 priča. U svakoj su priči novi junaci, s novim imenima i novim problemima kao što su vremenske (ne)prilike, zaštita prirode, recikliranje.

PRIČE ZA SPAS PLANETE (3. – 7. godina)

Ono što volimo – čuvamo! Prirodi žurno treba naša briga i ljubav, poručuje ova knjiga troje autora – Anne Casals, Paola Ferri i Crisa Ramosa.
Ova ilustrirana zbirka sa šest pripovijesti u kojima su glavni likovi djeca, životinje i priroda mlade čitatelje želi na posve jedinstven način upoznati s najvažnijim ekološkim problemima današnjice – od plastike do izumiranja nekih životinjskih vrsta.

Svaku priču prati nekoliko stranica s edukativnim sadržajem – kratkim i jednostavnim objašnjenjem ekološkog problema, a u odjeljku “Dobre vijesti!” predlaže pozitivna rješenja i govori o tome kako se već konkretno rješava pojedini problem.

MEDVJEDIĆI: ČUVAJU OKOLIŠ (4. – 8. godina)

Medvjedi, kao i sva ostala bića, trebaju određene stvari da bi preživjeli: čisti zrak za disanje, čistu vodu za piće i plodnu zemlju da uzgoje hranu na njoj. Kada Medvjedgradu zbog nepažnje njegovih krznatih građana zaprijeti ekološka katastrofa, Braco i Seka Medvjedić osnovat će Klub Spasitelja Zemlje i učiniti sve da zaustave zagađenje i spase jezero, potok, šumu i sva živa bića u njima. Jan i Stan Berenstain pametno su stvorili knjigu koja može pomoći u aktivnostima na temu okoliša kao uvod u temu. Knjiga je pisana na djeci razumljiv način te ih susreće s pojmovima ekologije i recikliranja.

A ŠTO S OTPADOM? (7. – 9.godina)

 

Znate li da će do 2050. godine u moru biti više komada plastike nego ribe?

Znate li da se plastične vrećice u prosjeku koriste tek 12 minuta?

Znate li da je potrebno 200 godine da se razgradi plastična slamka?

Sve što trebate znati o ljudskom utjecaju na okoliš, bio on dobar ili loš, od zagađenja i otpada do obnovljive energije i recikliranja plastike, čeka vas u ovoj knjizi autorice Jess French.

Ova ekološka slikovnica naučit će mlade ekologe kako naša djelovanja utječu na planet. Otkrijte šokantne činjenice o otpadu koji proizvodimo i kamo on odlazi. Jeste li znali da svaka četkica za zube koja je ikad napravljena još uvijek postoji? Ili da Pacifičkim oceanom pluta hrpa smeća dvaput veća od površine Teksasa? Ali nije sve tako crno. Osim što objašnjava gdje griješimo, “A što s otpadom?” pokazuje i što činimo dobro!

10 IDEJA ZA SPAS PLANETA (9. – 12. godina)

Naš je planet sve zagađeniji, razno smeće na pločnicima gradova i u morima, plastika posvuda, crni dim koji suklja iz dimnjaka tvornica i ispušnih cijevi automobila. Zemlja treba našu pomoć, vrijeme je za promjenu kojoj svatko od nas može pridonijeti. Ova knjiga Giuseppea D’Anna i Clarisse Corradin pokazuje 10 ideja kako svako dijete može pomoći spasiti svijet jer male, svakodnevne stvari čine razliku. Što nas je više, situacija će se brže promijeniti.

Iza svake ideje autor iznosi kako to učiniti i zašto je to važno, a na kraju slijedi rubrika “Znaš li?” u kojoj donosi zanimljivosti.

MORE (9. – 12. godina)

Jednom kad djeca otvore ovu knjigu, zaronit će u plave dubine i otkrit tajanstven svijet naših mora i oceana. Morske životinje vode vas na putovanje dugo tisuće kilometara i pokazuju kakve posljedice trpe zbog bacanja plastičnog otpada u more.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Školska knjiga (@skolska_knjiga)

Prava je prilika da prođemo kroz slikovnice i dječje knjige kojima su teme povezivanje s prirodom i ekologija. Važno je od najmanje dobi osvijestiti naše najmlađe da na njima svijet ostaje odnosno da ga trebaju čuvati za nove nadolazeće generacije. Krenimo od sebe, svoje djece, obitelji i svojih domova. A za početak, krenimo od čitanja!

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash, Facebook Profil / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.