Krastavci su idealna ljetna namirnica ponajprije zato što su niskokalorični, bogati vitaminima i antioksidansima, a pritom se sjajno slažu s brojnim drugim sastojcima. Dodatno, u vrijeme visokih temperatura kojima svjedočimo krastavci mogu biti odličan način za dubinsku hidrataciju organizma.
Paralelno, ljeti se nikome ne da sate provoditi u kuhinji, već smo konstantno u potrazi za brzim rješenjima za čiju pripremu ne treba izdvojiti puno vremena. Upravo zbog toga pripremili smo recept za hladnu ljetnu salatu koja kombinira orašaste plodove, veganski sir i dakako – krastavce.
Pritom, ističemo da ova salata nije samo ukusna, već i hranjiva, obogaćena zdravim mastima iz orašastih plodova te proteinima iz veganskog sira. Idealna je kao lagani ručak ili osvježavajući prilog uz večeru.
Sastojci:
- jedan do dva svježa krastavca
- 80 grama veganskog sira po izboru
- dvije šake orašastih plodova: badema, oraha i indijskih oraščića
- jedan mladi luk
- sok od pola limuna
- čajna žlica maslinova ulja
- sol i papar
Priprema:
Krastavce najprije operite i ogulite, a potom narežite na kockice. Mladi luk također očistite, a potom sitno nasjeckajte, a zatim u posudu dodajte izmrvljeni veganski sir. Orašaste plodove nasjeckajte, a ako želite dodatnu hrskavost možete ih prepeći kratko na tavi. Sve sastojke pomiješajte, dodajte sol i papar po želji, a potom sok od pola limuna i maslinovo ulje. Salatu poslužite hladnu.