flamtraed-wanddekoration-hand-weiss-haengend__1105691_pe868431_s5

Ikea započela s prodajom 3D printanih proizvoda: Evo što se trenutno nalazi u asortimanu

GREEN_300_listici_sredina

Odgovorno korištenje materijala

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Švedska tvronica namještaja i dodataka na tržište je izbacila nove proizvode koji su nastali 3D printanjem. Trenutno su dostupni samo u njemačkim poslovnicama, a uskoro će prodaju proširiti i na druge krajeve svijeta.

Kako su i ranije najavljivali, Ikea je u svojoj proizvodnji započela s 3D printanjem nekih artikala, ne bi li time smanjili otpad i omogućili da se proizvodi mogu reciklirati i na novo koristiti za izradu. Svoju liniju 3D printanih proizvoda FLAMTRÄD počeli su prodavati u Njemačkoj, a sadrži ukrasne predmete s rešetkastim dizajnom, uključujući ljudsko lice i ruke postavljene na različite načine, poput palca prema gore ili pokazivanja na što je moguće objesiti nakit, ključeve i ostalo. Pod vodstvom voditelja projekta Olafa Szukałowicza, novi proizvodi koriste industrijski proces 3D ispisa koji se naziva i selektivno lasersko sinteriranje, a riječ je o znatno održivijoj alternativi proizvodnje. 

Printanje ovakvih proizvoda može biti izvedeno blizu tržišta što znači kraće transporte i time znatno manje emisije CO2. Također, manje od 5 posto materijala je otpad u proizvodnji, a ostatak se može ponovno upotrijebiti. Printani se predmeti mogu reciklirati i iskoristiti za ispis novih proizvoda. Printanje može biti učinjeno na zahtjev kada u poslovnicama prifali tih artikala što minimizira zalihe i rizik od neprodanih proizvoda. Trenutno je linija novih Ikeinih proizvoda izašla na tržište prije nekoliko dana samo u Njemačkoj, a plan je proširiti i na druge poslovnice diljem svijeta, kao i proširiti ponudu printanih proizvoda koji su trenutno dostupni samo u dvije boje – crnoj i bijeloj po cijenama od 29,99 do 49,99 eura.

PHOTOS BY: ikea.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.