Ikea kupila 11.000 hektara šume kako bi spriječila njezino uništenje

GREEN_300_listici_sredina

U skladu s klimatskim ciljevima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Investicijska grupa švedskog maloprodajnog giganta Ikee kupila je zemljište pod šumom u jugoistočnoj američkoj državi Georgiji kako bi zaštitila šumu od krčenja i njezin raznovrstan životinjski i biljni ekosistem od istrebljenja.

Ingka grupa, koja posjeduje i upravlja većinom Ikea prodavnica, kupila je 10.840 hektara zemlje u blizini sliva rijeke Altamaha, priopćila je kompanija, prenosi američka televizija CNN. “Zaista vjerujemo da je moguće odgovorno upravljanje šumama i vidimo veliki dio naše odgovornosti prema zemlji koju posjedujemo – a samim time i prema planeti – u obnavljanju šuma i većoj sadnji od sječe”, izjavio je direktor Ingka Investmentsa Krister Matson za CNN.

Na zemljištu, kupljenom od neprofitne organizacije The Conservation Fund, živi više od 350 biljnih i životinjskih vrsta, među kojima su i ugroženi dugolisni bor i velika suhozemna kornjača Gopher koje su sada zaštićene.
Prije europskog naseljavanja Sjeverne Amerike, šuma dugolisnog bora prostirala se na više od 90 milijuna hektara od južne Virginije do Floride i na zapadu do Teksasa. U Georgiji je ovo drvo dominiralo u južnom dijelu države. Međutim, ostalo je manje od 4% površine pod tom šumom zbog krčenja zemljišta radi razvoja poljoprivrede i suzbijanja požara, prema američkoj agenciji za riblji i životinjski svijet.

Matison je naveo da će Ikea pružati podršku lokalnim ekonomijama koje se oslanjaju na drvnu industriju i da će javnost imati pristup većem dijelu šume u rekreativne svrhe. Inače, Ingka grupa je posvećena ulaganju i očuvanju šuma pa je tako tvrtka posadila gotovo 7 milijuna sadnica u zemljama širom svijeta.
Ulaganje u šume dio je Ikeine predanost cilju da bude “klimatski pozitivna”. Tvrtka je izjavila da ima za cilj smanjiti više emisija stakleničkih plinova nego što ih cijeli Ikein lanac emitira do 2030. godine, nastavljajući širiti svoje poslovanje diljem svijeta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.