Kako su teme vezane uz održivost i ublažavanje klimatskih promjena trenutno iznimno važne gobalne teme, sve je više onih koji i u svome svakodnevnom životu žele doprinijeti smanjenju ugljičnog otiska. Osim uštede energenata, razdvajanja otpada, recikliranja i biranja održivih alternative prijevoza, ibor namirnica i prehrane također može učiniti razliku. Zagovornici zelenih politika svakako preporučuju prehranu baziranu na biljkama, i to, ako je moguće, od lokalnih proizvođača.
Osim veganstva, ekološki zagovornici nude i još neke opcije, kao što je vegetarijanstvo, fleksitarijanstvo ili mediteranska prehrana.
Kolike su emisije stakleničkih plinova kod proizvodnje namirnica?
Naime, pretjerana konzumacija mesa, pogotovo crvenog, loše utječe na okoliš, a usporedbe radi proizvodnja kilograma govedine emitira 60 kilograma stakleničkih plinova, dok proizvodnja, primjerice, graška emitira samo 1 kilogram po masi od jednog kilograma.
Općenito, namirnice životinjskog podrijetla imaju veći ugljični otisak od biljnih. Janjetina i sir ispuštaju više od 20 kilograma ekvivalenata CO2 po kilogramu. Perad i svinjetina imaju niže emisije, ali su i dalje više od većine biljnih namirnica, perad 6, a svinjetina 7 kg ekvivalenta CO2.
Za većinu namirnica — a posebno za one s najvećim emisijama — najveći dio emisija stakleničkih plinova dolazi iz korištenja zemljišta i procesa na farmama. Emisije iz farmi uključuju procese poput primjene gnojiva — i organskog i sintetičkog te enteričnu fermentaciju (proizvodnja metana u želucima goveda).
Četvrtina građana Europe smanjuje unos mesa
Sve više Europljana se odlučuje na biljnu prehranu, bilo da prakticiraju vegetarijanstvo, veganstvo ili fleksitarijanstvo. Nova studija potrošača u Europi pokazala je da gotovo četvrtina stanovništva sada aktivno smanjuje unos mesa. Broj vegana se udvostručio posljednjih šest godina, a fleksitarijanci čine gotovo četvrtinu stanovništva u Europi te planiraju u budućnosti postati vegetarijanci i vegani, dok su mesojedi sve otvoreniji prema biljnoj prehrani i mesnim alternativama.
No mi, u Hrvatskoj ne moramo tražiti neke “egzotične” recepte kako bismo svoju prehranu obogatili biljnom hranom. Kako su kroz povijest naša ruralna područje uglavnom bila siromašna, domaćice su se snalazile s namirnicama koje same uzgajaju u vrtovima, pa su tako neka tradicionalna jela bila isključivo veganska. Danas, ona su dio našeg nacionalnog identiteta i kultirnog naslijeđa, i doista ih s ponosom možemo iznijeti na stol.
Stoga, donosimo jednostavne recepte za najpoznatija hrvatska tradicionalna jela, koja su zapravo veganska.
Sataraš
Sataraš je jednostavno povrtno jelo koje se tradicionalno priprema od rajčica, paprika i luka, pirjanih na maslinovom ulju. Ovo je jelo popularno diljem Hrvatske, posebno u ljetnim mjesecima kada je povrće u sezoni.
Sastojci
- 2 rajčice
- 2 crvene paprike
- 1 veći luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
Priprema
Narežite luk, papriku i rajčicu na sitne komadiće. Na zagrijanom maslinovom ulju prvo pirjajte luk dok ne postane proziran. Dodajte papriku i pirjajte dok omekša, a zatim ubacite rajčicu. Kuhajte dok se povrće ne raspadne i postane kremasto. Dodajte sol i papar po ukusu i poslužite toplo uz kruh ili palentu.
Palenta s dinstanim kiselim zeljem
Palenta je tradicionalno jelo od kukuruznog brašna koje se u hrvatskoj kuhinji često poslužuje uz razna jela, uključujući kiselo zelje, koje se pirja s lukom i začinima.
Sastojci za palentu
- 250 g kukuruznog brašna
- 1 l vode
- sol po ukusu
Sastojci za pirjano kiselo zelje
- 300 g kiselog zelja
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- papar po ukusu
Priprema
Zakuhajte vodu s malo soli i postupno dodajte kukuruzno brašno uz stalno miješanje. Kuhajte 20-ak minuta, dok ne dobijete gustu smjesu. U međuvremenu, na zagrijanom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane zlatnožute boje. Dodajte kiselo zelje, dobro promiješajte i pirjajte 15 do 20 minuta uz povremeno dodavanje vode. Poslužite palentu uz dinstano kiselo zelje kao jednostavno i ukusno jelo.
Pečene police krumpira
Police krumpira su jednostavno jelo koje se sastoji od narezanog krumpira na polovici, ali u kori, i pečenog u pećnici. Ovaj recept dolazi iz Like, ali se vrlo brzo raširio i po kontinentalnom i po primorskom dijelu Hrvatske.
Sastojci
- 4 velika krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar i začinsko bilje (ružmarin, timijan) po ukusu
Priprema
Krumpire dobro operite, ne gulite ih, već narežite na polovice. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, tako da prerezani dio bude okrenut gore. Premažite ih uljem i začinite solju, paprom i začinskim biljem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50-60 minuta, dok ne polovice ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Poslužite uz ajvar ili neku salatu.
Ajvar
Ajvar je poznati namaz od pečene paprike i patlidžana. Ovaj domaći specijalitet popularan je diljem Balkana, uključujući Hrvatsku, i može se koristiti kao prilog ili namaz.
Sastojci
- 2 kg crvene paprike
- 1 patlidžan
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 do 3 češnja češnjaka
- sol i papar po ukusu
Priprema
Paprike i patlidžan pecite u pećnici na 200°C dok ne postanu mekani i koža se lako odvaja. Ogulite pečene paprike i patlidžan te ih usitnite u blenderu ili ručno. Na tavi zagrijte ulje, dodajte usitnjene paprike, patlidžan i češnjak te kuhajte na laganoj vatri 1 do 2 sata, povremeno miješajući.
Dodajte sol i papar po ukusu te pustite da se ohladi prije posluživanja.
Soparnik
Soparnik je tradicionalno jelo iz Dalmacije, iz mjesta Poljica, i jedno je od najstarijih jela na tom području. Radi se od tijesta punjenog blitvom i lukom.
Sastojci za tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml vode
- prstohvat soli
- maslinovo ulje i češnjak za premazivanje
Sastojci za nadjev
- 1 vezica blitve
- 1 luk
- maslinovo ulje
- sol po ukusu
Priprema
Umijesite tijesto od brašna, vode i soli te ga ostavite da odmori. U međuvremenu, nasjeckajte blitvu i luk, posolite ih i dodajte malo maslinovog ulja. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte u tanke krugove. Na jedan krug rasporedite nadjev od blitve i luka, a zatim pokrijte drugim krugom tijesta. Krajeve pričvrstite. Pecite u pećnici na 200°C oko 30 minuta, dok ne postane hrskav.
Premažite maslinovim uljem u koje ste pomiješali sitno nasjeckani češnjak, dok je soparnik još vruć.
Blitva s krumpirom
Blitva s krumpirom je jedno od najpoznatijih jela uz jadransku obalu. Jednostavna kombinacija kuhanog krumpira i blitve prelivenih maslinovim uljem daje osvježavajuće, lagano jelo koje se često poslužuje kao prilog.
Sastojci
- 500 g blitve
- 500 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol po ukusu
Priprema
Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Skuhajte ga u slanoj vodi dok ne omekša. U istu vodu dodajte nasjeckanu blitvu i kuhajte još 5 do 7 minuta. Ocijedite blitvu i krumpir, a zatim ih začinite maslinovim uljem i nasjeckanim češnjakom. Poslužite toplo kao prilog ili glavno jelo.
Ova veganska jela pružaju sjajan uvid u bogatu tradiciju hrvatske kuhinje, istovremeno nudeći zdrave, jednostavne i ukusne opcije za sve ljubitelje biljne prehrane.