Znate li da Hrvatska ima tvrtku koja proizvodi ekološke lampione i time su prvi u svijetu?

GREEN_300_listici_sredina

Intervju s direktorom Primaxa

Ekološka proizvodnja u zemljama poput Hrvatske itekako predstavlja izniman izazov, posebice ako se tvrtke odlučuju za proizvodnju specifičnog proizvoda. Jedan takav zasigurno je i lampion koji je u potpunosti ekološki proizvod napravljen od negorivog papira. O kakvom je lampionu riječ, kakvi su domaći resursi za ekološku proizvodnju i još mnogo toga, otkriva nam Robert Pandža, direktor tvrtke Primax.
Green.hr kao pokretač najveće komunikacijske zelene platforme želi proaktivno djelovati i prema poslovnoj zajednici te provodi relevantno istraživanje među medijima, agencijama i kompanijama. Nastavno navedenom, pokrenuli smo GREENdex istraživanje, koje za cilj ima prikupiti relevantne informacije od aktera koje smo ovim projektom odlučili staviti u fokus, kako bismo definirali indikator zelene transformacije. Istraživanjem želimo dati odgovor na pitanje u kojoj mjeri poslovni subjekti provode održive politike i koliko svojim doprinosom služe kao primjeri pozitivne promjene. 

Kako kompanije progovaraju zeleno i koliko je izazovno u našoj zemlji baviti se ekološkom proizvodnjom zna naš sugovornik, Robert Pandža, direktor tvrtke Primax. Ova tvrtka između ostalog, proizvodi ekološke lampione Ecolant, prve takvog tipa u svijetu, a u lipnju su na Greencajt festivalu okrunjeni Green Prixom, za najbolju zelenu inovaciju. Donosimo vam intervju.

Evo za početak, možete li našim čitateljima otkriti koja je primarna ideja tvrtke Primax?

Primax-ova ideja utkana u sve poslovne aktivnosti i tehnologije je pametno i obnovljivo raspolaganje resursima. Svijest o ograničenosti resursa te potreba racionalnog korištenja je osnovna ideja pokretač. Dizajn svih naših proizvoda i tehnologija temelji se na upotrebi recikliranih sirovina u maximalnom mogućem udjelu. Većina naših proizvoda je od 100 % recikliranih ili obnovljivih sirovina. Tako podupiremo preradu otpada smanjeno odlaganje otpada u prirodi a posljedično i onečišćenje okoliša.

U vašem fokusu poslovanja oduvijek je okoliš, dok neke tvrtke takav “model” poslovanja tek usvajaju. Što mislite zašto je to tako?  

Proizvodnja proizvoda od visokog ili 100 % udjela reciklirane plastike je višestruko zahtjevnija i kompliciranija  od proizvodnje iz orginalnih sirovina. Samim time potreban je vrlo visok stupanj uvježbanosti i vještine proizvodnog tima ,i prilagođena tehnologija za namjenu. Takva je proizvodnja često skuplja a uvijek izazovnija nego li proizvodnja iz originalnih materijala. To objašnjava zašto je takva proizvodnja rijetka.

Tek od nedavno kupci posebno vrednuju i traže proizvod od recikliranih materijala. Ovo daje zamah ovakvom modelu proizvodnje. Međutim, pravi porast ovakve proizvodnje od 100 % udjela reciklata ili s povećanim udjelom reciklata može se očekivati kad se prilagodi zakonska regulativa , i udio recikliranog udjela sirovina bude benificiran ili pak udio originalnog proizvoda sankcioniran. .

Jeste li se tijekom godina rada susretali s nekim izazovima, a da je razlog ekološka proizvodnja? 

Ekološki prihvatljiva proizvodnja je izazov, s puno takvih točaka u lancu od sirovine do kupca. Jedan od brojnih  izazova je upoznatost kupaca s mogućnostima i ograničenjima takvih proizvoda. Samo jedan od brojnih primjera je boja ekoloških proizvoda, koja ne može biti baš točno po ton karti jer je sirovina reciklirana i već ima primjesu neke boje od proizvoda koja je bila plastika u “prethodnom životu”, pa je konačna boja uvijek u nekom odstupanju. Kod takvih proizvoda uvijek se u omjer uzimaju osobne želje i opća društvena korist, a vrhunski eko proizvod ima veliku društvenu korist uz ipak poneki kompromis i uskratu osobnih želja.

Raspolaže li Hrvatska s dovoljno resursa za raznu ekološku proizvodnju? 

Ekološka proizvodnja zahtijeva posebnu tehnologiju i set znanja . Nije tajna da Hrvatska tehnološki zaostaje za EU gospodarstvima i da i gospodarske grane u kojima je Hrvatska imaju snažnu tradiciju, a time dobre izglede i perspektivu. Također, trebaju snažna ulaganja i modernizaciju da bi postali vrhunski konkurenti na tržištu EU. Ima još dosta posla oko toga. Logično je da se upravo u tim područjima gdje imamo znanja i tradiciju radi najviše ulaganja. Tu je realno očekivati najbolji rezultat, a tu ujedno imamo i najviše aplikanata, odnosno zaineresiranih privrednih subjekata.

Slijedom svega navedenog jasno je da je eko proizvodnja na granici inovacije posebice u našim krajevima pa očekivanja razvoja ovih područja proizvodnje su bitno manja, a ograničenja su puno veća. Ipak vidi se, veliki i po meni neočekivan napredak u područjima eko proizvodnje, broj inovacije je nemali i iznenađujući. Jedan primjer je naš papirni lampion, prvi u svijetu. Rekao bih da je najvažniji resurs koji najviše fali tehnologija i tradicija. Ipak, da naglasim stvari idu daleko iznad mojih očekivanja. Optimističan sam u naše projekte eko proizvodnje. Tvrtke koperanti se rado uključuju s velikom znatiželjom i htijenjem.

Vaš eko lampion prvi je takve vrste u svijetu. Kakve su reakcije tržišta?

Interes je veliki. Sudjelujemo na sajmovima kao izlagači upravo s eko lampionom pa imamo i konkretni uvid u interes kupaca i procjenjujemo potencijal kao veliki. Za sada su probne proizvodnje izuzetno dobro prošle kod kupaca.

Možete li nam pobliže objasniti o kakvom je lampionu točno riječ? 

Lampion je od papira koji je negoriv. U cijelosti je izrađen od papira bez udjela plastike ili bilo kojeg drugog materijala. Ideja je da je lampion moguće odložiti u stari papir i tako oporabiti. Poklopac na lampionu je dizajniran tako da se lako uklanja i poseban dizajn je omogućio da se učvrsti bez ljepila koji bi kontaminiralo papir. Fitilj je od papira i pamuka, dakle eko. Papir je posebno tretiran da izdrži atmosferske uvjete dovoljno dugo za vrijeme eksploatacije. Transportna ambalaža je također od papira s oznakom da su od šuma kojima se rukovodi održivo.

Eko lampion ostavljen u prirodi će se sam razgraditi, ali ipak glavna je zamisao i korist da ga se odloži s starim papirom. Proizvod je jako složen jer objedinjuje brojna kontradiktorna svojstva, papir koji nije porozan na masnoću, papir koji je negoriv, papir koji je otporan na kišu, forimana posuda bez ljepila papir koji je neljepljiv sam od sebe i još mnogo toga.

Kakve sve vrste lampiona nudite?

Osim papirnih lampiona , a to je glavni razvojni projekt , nudimo i klasične lampione. Te lampione također izrađujemo od 100 % recikliranog PVC-a. Kad smo u mogućosti koristimo i reciklirani parafin. To je deficitarna i delikatna sirovina jer EU kapaciteti za reciklirani parafin su jako ograničeni. Kvalitetni reciklirani parafin je skuplji od originalnog, ali ipak primjenjujemo ga kad god je to moguće.

Kakve planove imate za budućnost? Spremate li izbaciti još neke druge eko proizvode na tržište? 

Mi proizvodimo mnogo eko proizvoda, stvar je samo da upoznamo tržište. Najnoviji projekt je da proizvedemo vreću za smeće od pretežitog udjela od “post consumer” reciklirane plastike. To je plastika koja je završila na smetlištu, najlošije kvalitete i vrlo je zahtjevno od toga napraviti novi proizvod. Taj projekt radimo u suradnji s našim dobavljačima sirovina, a i ulažemo u posebnu tehnologiju. Takve vreće za smeće bit će na tržištu prepoznatljive jer će plastika biti jedne boje izvana, a druge unutra.
Dakle, kad budete u trgovinama vidjeli takve vreće, znajte da ste pomogli iskoristiti plastiku “end of life” i obnoviti resurs. Nadamo se dobrom odazivu.

Partneri projekta Greendex su Energia Naturalis i Europski parlament.

PHOTOS BY: press, Instagram, unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.