pexels-michael-burrows-7125450

Hoće li uvođenje zaboravljenih divljih vrsta kave biti ključ uzgoja kave otporne na klimu?

GREEN_300_listici_sredina

Klimatska kriza otežava uzgoj biljaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kava je jedno od najčešće konzumiranih pića na svijetu, međutim, klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju opstanak ove biljke. 60 % kave na svijetu čini Arabica kava, a ostalih 40% je kava robusta od koje se uglavnom rade instant kave i espresso mješavine.

Grupa znanstvenika koji istražuju biljke u Kraljevskom botaničkom vrtu, Kew, u suradnji s istraživačima u Etiopiji, ispitivali su koje štetne učinke koje klimatske promjene mogu imati na uzgoj različitih sojeva biljke arabice. Rezultati istraživanja pokazali su kako će se u najboljem slučaju proizvodnja kave smanjiti za 65 % do 2080 godine, a u najgorem slučaju će gotovo potpuno nestati.

„Izvoz nekih država uvelike ovisi kavi, a ona je postala i dio našeg modernog društva i kulture pa je nestanak ove biljke poprilično zabrinjavajuć. Međutim, cilj istraživanja nije bio zastrašiti ljude, svakako je razlog za zabrinutost, ali ga treba promatrati više kao baza informacija koje možemo koristiti za promišljanje i poduzimanje potrebnih akcjia kako bi izbjegli najgori scenarij.”

Tadesse Woldemariam Gole, član Foruma za okoliš i šume kave u Etiopiji, kaže: „Za održivost proizvodnje arabice ključno je da rezerve za očuvanje genetskih resursa arabice u Etiopiji budu na odgovarajući način financirane i pažljivo vođene.”

Justin Moat, voditelj znanosti o prostornim informacijama u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu, kaže: “Najgori scenarij naših analiza predviđa potpuni nestanak divlje arabice do 2080. To bi trebalo biti upozorenje svima koliko su vrste zapravo krhke. Naš je cilj rutinski razviti i primijeniti ove analize na druge važne i ugrožene biljke. U zbirkama botaničkih vrtova diljem svijeta, kao što je Kew, postoji ogromna količina informacija, a mi smo tek počeli otkrivati ​​njihov potencijal za procjenu nekih od najhitnijih društvenih problema.”

“Arabica je hladna tropska biljka i ne voli visoke temperature. Robusta je biljka koja voli padaline i vlažne uvjete. Klimatske promjene mijenjaju obrasce padalina i utječu na porast temperature. U nekim podnebljima prinosi su dramatično smanjeni zbog povišenih temperatura ili smanjene količine oborina”, kaže.

Duboko u šumama zapadne Afrike postoji oko 130 vrsta biljaka kave, ali nisu sve dobrog okusa. Budući da je opstanak ovih vrsta kave upitan, istraživači u zapadnoj Africi krenuli su u potragu za drugim divljim vrstama kave. U gustim tropskim šumama u Sijera Leoneu iznova su otkrili vrstu kave koja je otporna na toplinu. Ova rijetka biljka možda bi mogla bi osigurati budućnost omiljenog napitka kojem su prijetile klimatske promjene.

Riječ je o vrsti stenophylla koja raste u divljini. “Ova je biljka izuzetno otporna na toplinu, a zanimljiva jer je okusom slična arabici“, kaže Davis. Uz ovu, otkrivene su i dvije druge vrste kave koje također obećavaju komercijalni uzgoj u promjenljivoj klimi: liberica i eugenioides. Prema Davisu, ove biljke imaju niske prinose i vrlo mala zrna, ali ima nevjerojatan okus.

Tim istraživača u Botaničkom vrtu u Africi radi s poljoprivrednicima na komercijalnom uzgoju novih vrsta kave. Pritom istražuju koje uvijete nove vrste trebaju te kako povećati njihovu produktivnost. Nadaju da će time osigurati održiv prihod poljoprivrednicima i uzbudljiv novi okus svim kavoljupcima.

Neki vjeruju da je njihov okus daleko superiorniji u odnosu na arabicu. Na Svjetskom prvenstvu barista 2021. u Milanu, Australac Hugh Kelly osvojio je treću nagradu sa svojim espressom eugenioides. Kelly se prisjetio kako ga je prvi put kušao na udaljenoj farmi u Kolumbiji. “Bila je to kava kakvu nikada prije nisam probao. Dok sam ju pio, bila je nevjerojatno slatka… Znao sam da su slatkoća i nježna kiselost okosnica za savršen espresso”, rekao je Kelly. Istraživači se nadaju da bi njegov uspjeh mogao pridonijeti popularnosti ovih relativno nepoznatih zrna.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.