Helsinki prijestolnica djetinjstva: Tijekom ljeta za svu djecu besplatni zdravi obroci na igralištima

GREEN_300_listici_sredina

Zdrava hrana ispred grickalica

Umjesto da tijekom ljetnih mjeseci glad na igralištu djeca utaže nezdravim grickalicama dok se roditelji ne vrate s posla, gradske vlasti Helsinkija od lipnja do kolovoza donose tople zdrave obroke u parkove za besplatno svima mlađima od 16 godina. I ovo nije nikakva novost, to čine već punih 80 godina.

Taman kad biste pomislili da Skandinavija ne može više ugodno iznenaditi sa svojim raznim održivim mjerama, projektima i zakonima, oni ponovno oduševe. Naime, možda niste znali, ali u glavnom gradu Finske tradicionalno već 80 godina od lipnja do kolovoza na dječjim igralištima i parkovima djeca imaju pravo na besplatan topli i zdravi obrok tijekom igranja. Ovakva javna distribucija hrane počela je još 1942. godine usred rata, kada je nestašica hrane mučila većinu ljudi u Helsinkiju. Grad je želio djeci ponuditi barem jedan topli obrok dnevno, ali se tradicija održala sve do danas tijekom ljeta kada ovi obroci na igralištu i dalje olakšavaju život obiteljima.

Pravilo je vrlo jednostavno. Svatko mlađi od 16 godina ima pravo na hranu, a sve što treba je od kuće ponijeti praznu posudu te pribor. Obroci se poslužuju u podne svakog radnog dana na otprilike 40 igrališta u cijelom Helsinkiju, a samo jedno igralište dnevno hrani između 100 i 200 djece. Tako djeca tijekom ljetnih praznika mogu bezbrižno uživati na javnim igralištima, a umjesto da jedu brzu i nezdravu hranu, pojedu topli i zdravi obrok dok su roditelji na poslu. I oko menija za obroke se itekako pazi pa se daje prioritet zdravim i hranjivim obrocima među kojima je i topla juha od lososa. “Ove godine na jelovniku se nalaze tradicionalnija svakodnevna jela i hrana prikladna za vegetarijance i vegane, sve prema preferencijama korisnika usluge”, stoji na stranicama grada. 

Cijeli je projekt baziran na zero waste filozofiji, odnosno nema ostataka hrane, ali ni nepotrebne ambalaže jer se sve pakira u višekratno posuđe i pribor donesen od kuće koji se kasnije opere i bude spreman za ponovnu upotrebu. Mnogi bi rekli kako se radi o projektu koji je namijenjen samo djeci koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, no i tu biste se iznenadili, hrana je dostupna svima neovisno o imovinskom statusu, a sve kako bi se izbjeglo unošenje ne zdrave hrane u dječji organizam. Pravi primjer dobr prakse.

PHOTOS BY: Pexeles, Unsplash, www.hel.fi / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.