heklanje 3

Heklanjem protiv vrućina: Umjesto ceradom, ulicu prekrili s 500 četvornih metara ručnog rada

GREEN_300_listici_sredina

Umjesto plastike heklani radovi

Kako bi omogućili barem malo hlada tijekom nesnosnih vrućina, ulicu andaluzijskog grada tamošnje su vlasti prekrile heklanom plahtom. Plastične cerade zamijenio je ručni rad koji prolaznicima olakšava borbu protiv jakog sunca.

Pobijediti vrućinu u Alhaurín de la Torre, u Malagi, prava je umjetnost, a od sada i doslovno i to zahvaljujući lokalnoj učiteljici heklanja Evi Pacheco koja je s nekoliko svojih učenika heklanim plahtama prekrila glavnu šoping zonu u gradu. Tako se u andaluzijskom gradu od nešto manje od 40,000 stanovnika nad gradom nadvilo šarenilo u obliku heklanih radova. Naime, prije tri godine Odjel za okoliš gradskog vijeća odlučio je zamijeniti veliku plastičnu ceradu ekološki prihvatljivijim i šarenijim rješenjem. Tekstilna cerada sadrži geometrijske uzorke, organske oblike koje su odabrali učenici, a oni kao takvi daju tom dijelu ulice hlada u kojem se lakše podnose nesnosne vrućine.

Pruža hlad kupcima 

Pacheco i grupa žena proširili su baldahin i on pokriva trenutno površinu od gotovo 500 četvornih metara. Slična nadstrešnica može se pronaći u španjolskom gradu La Línea de la Concepción. Dok ljudi hodaju ispod heklanog remek djela, mogu se diviti nizu različitih uzoraka, uključujući geometrijske, cvjetne i apstraktne, čije se sjene ocrtavaju i na betonu. Ne samo da ovaj pokrivač pruža hlad kupcima, već i ukrašava ulicu simpatičnom umjetnošću. Ovo je svakako jedan od načina kako se na održivi i kreativni možemo boriti protiv jakog sunca koje svakog ljeta sve jače grije. Možda nije klima uređaj koji će vas u trenu rashladiti, ali svakako doprinosi kojem stupnju niže.

PHOTOS BY: alhaurindelatorre.es / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.