242796949_2915992911951306_7680907210039009412_n

Greta Thunberg izdaje novu knjigu: “Trenutno nam je očajnički potrebna nada, a ona podrazumijeva akciju”

GREEN_300_listici_sredina

Što se događa sa Zemljom?

Greta Thunberg napisala je novu knjigu u suradnji sa sto vodećih stručnjaka i aktivista za klimatske promjene. U ovoj knjizi govori o tome kako se i zašto svijet mijenja.

Greta Thunberg napisala je novu knjigu u suradnji s vodećim stručnjacima i aktivistima za klimatske promjene. Ovom knjigom daje holistički pregled najvećih planetarnih kriza današnjice.

Knjiga pod nazivom The Climate Book koja izlazi ove jeseni, točnije 27. listopada, sadrži stavove renomiranih znanstvenika, stručnjaka za klimu i aktivista kao što su Johan Rockstrom, Michael E Mann, Katharine Hayhoe, Friederike Otto, Stefan Rahmstorf, Saleemul Huq, Carlos Nobre, Thomas Piketty, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Naomi Klein i Amitav Ghosh.

“Odlučila sam upotrijebiti svoju platformu kako bih napisala knjigu temeljenu na recentnim i relevantnim znanstvenim otkrićima – knjigu koja pokriva sve krize današnjice, klimatsku, ekološku i krizu održivosti”, rekla je Greta Thunberg u priopćenju. “Zato što je klimatska kriza, naravno, simptom mnogo veće krize održivosti. Nadam se da će ova knjiga na neki način dati razumijevanje o ovim različitim, ali usko povezanim krizama.”

Osim toga, Greta će u knjizi podijeliti svoja iskustva vezana za klimatski aktivizam, konkretno, govorit će o rasprostranjenosti zelenog pranja (greenwashing) jer smatra da je to jedan od naših najvećih problema.

“Trenutno nam je očajnički potrebna nada”, rekla je Thunberg. “Ali nada ne proizlazi iz pretvaranja da će sve biti u redu. Za mene nada nije nešto što ti je dano, to je nešto što moraš zaraditi, stvoriti. Ne može se steći pasivno, stajanjem po strani i čekanjem da netko drugi nešto učini. Nada podrazumijeva akciju. To je iskorak izvan vaše zone udobnosti. I ako je gomila čudnih školaraca uspjela natjerati milijune ljudi da počnu mijenjati svoje živote, zamislite samo što bismo svi zajedno mogli učiniti da stvarno pokušamo.”

19-godišnja Greta započela je školski štrajk za klimu kada je imala samo 15 godina, a danas je poznata u cijelom svijetu, figura je zajednice aktivista za zaštitu okoliša, Times ju je proglasio osobom godine 2019. te je tri puta nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Greta je do sada objavila tri knjige, a nova knjiga trebala bi biti njezin najopsežniji rad do sada, okupljajući ideje i znanje stručnjaka s ciljem da nas potakne na pozitivne promjene.

“Greta se dokazala kao jedna od naših najboljih i najuzbudljivijih novih spisateljica”, rekla je Chloe Currens, urednica Penguina. “U nizu oštrih, pronicljivih i strastvenih poglavlja, koja spajaju različite dijelove knjige, ona dijeli vlastita iskustva i odgovara na ono što je naučila.”

PHOTOS BY: Instagram @gretathunberg / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.