Greenpeace NL Blocks Oil Terminal and Launches Bid to Ban Fossil Fuel Ads in EuropeGreenpeace Nederland en activisten uit Europa blokkeren toegang tot de Tweede Petroleumhaven in Pernis

Greenpeace aktivisti blokirali Shellovu naftnu rafineriju u rotterdamskoj luci

GREEN_300_listici_sredina

Bitka protiv fosilnih goriva

Greenpeace u Nizozemskoj okupio je više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, kako bi blokirao ulaz u Shellovu rafineriju i ukazao na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu. Ovaj mirni prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji.

“Okupili smo se danas kako bismo razotkrili pripadnike industrije fosilnih goriva i suočili ih s njihovom propagandom. Oni je koriste za pranje imidža, zavaravanje građana i  nerješavanje klimatske krize. Slike u njihovim reklamama ne izgledaju kao stvarnost kojom smo okruženi. Ovom europskom građanskom inicijativom možemo kreirati zakon i oduzeti megafon nekim od svjetskih tvrtki koje najviše zagađuju okolinu”, izjavila je Silvia Pastorelli, aktivistica i glavna organizatorica ove inicijative. Ako ECI dosegne milijun ovjerenih potpisa u jednoj godini, Europska komisija dužna je odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon. Više o ECI-ju i kako potpisati peticiju možete pronaći OVDJE.

Kajaktivistima koji su sudjelovali pridružila se i Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeacea International. “Manje je od mjesec do Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, a Europa bruji o tome kako povećati proizvodnju fosilnog plina. To bi uzrokovalo još veće emisije stakleničkih plinova, a mi se moramo riješiti ovisnosti o fosilnom plinu. Energetsku krizu koja je pogodila Europu uzrokovao je plinsko-naftni lobi na račun potrošača i planeta. Taktike ometanja i odgađanja klimatske akcije drže Europu zarobljenom i ovisnom o fosilnim gorivima, sprečavajući prijeko potrebnu zelenu i pravednu tranziciju. Vrijeme je da stanemo na kraj propagandi, zagađenju, stavljanju profita ispred ljudi i planeta.

PHOTOS BY: Greenpeace / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.