shane-rounce-DNkoNXQti3c-unsplash

Greencajt festival donosi mnoštvo zanimljivih panela na kojima možete prisustvovati

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Rasprave o gorućim pitanjima

Trodnevni Greencajt festival donosi mnoštvo sadržaja među kojima su i panel rasprave o gorućim ekološkim pitanjima. Provjerite o čemu će se sve raspravljati na prvom zelenom festivalu u Hrvatskoj i prijavite se na sudjelovanje.

Prvi dani listopada u Zagreb nam dovode Greencajt festival. Riječ je o prvom zelenom festivalu koji će na jednom mjestu u isto vrijeme okupiti eko entuzijaste, stručnjake, institucije i kompanije koje svojim djelovanjem afirmiraju održive vrijednosti. Od 1. do 3. listopada u Rougemarin parku posjetitelje očekuje niz sadržaja poput radionica, zelenog expoa, zabavnog sadržaja, dodjela Green Prix nagrada, ali ono što će mnoge zanimati jesu i paneli o gorućim zelenim temama važnim za čovječanstvo. Donosimo vam popis tema o kojima će se raspravljati na Festivalu.

10 do 12 – vremena je sve manje, ali vremena ima? – powered by REGEA

Klimatske promjene predstavljaju rastuću prijetnju u 21. stoljeću i predstavljaju izazov za cijelo čovječanstvo, utječu na sve aspekte okoliša i gospodarstva te ugrožavaju održivi razvoj društva. Pitanje je samo jesmo li na 5 do 12 do katastrofe ili još stignemo reagirati. Što nam govori zadnji izvještaj IPCC-a? Gdje je na putu prilagodbe klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji Hrvatska te što možemo učiniti danas da za deset godina budemo održivo, solidarno i pametno društvo?

PANELISTI:

Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj hrvatske energetske agencije REGEA

Nevena Rendeli Vejzović, direktorica Prime Time komunikacija

Ova panel rasprava na rasporedu je u petak 1. listopada od 11:50 do 13:00 sati.

Budućnost u kojoj želimo živjeti: Pametni gradovi – powered by A1

Da pametni gradovi više nisu znanstvena fantastika, dokaz su gradovi poput Barcelone, Singapura, New Yorka, ali i nama susjednog Beča. Fokus vođenja takvog pametnog grada zasnivan je na potrebama građanima, rastu gospodarstva i kvalitetnom upravljanju odnosno optimalnom korištenju resursa. To, između ostalog, znači pametnije gradske prometne mreže, nadogradnju objekata za opskrbu vodom i odvozom otpada te učinkovitije osvjetljavanje i grijanje zgrada. Postoje li i kod nas pametni gradovi ili barem oni koji tome streme?

PANELISTI:

Ivo Špigel, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, član radne skupine za IT

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Panel je zakazan za petak, 1.listopada od 13:00 do 14:00 sati.

Održivi razvoj kompanija u Hrvatskoj- mit ili stvarnost – powered by HGK

Mnoge se kompanije danas promoviraju kao snažne lokomotive tranzicije gospodarstva i društva prema održivom načinu poslovanja i življenja. Mijenjaju se proizvodni procesi, utječe se na radno okružje, educiraju se djelatnici i potrošači, a snažno se komuniciraju vrijednosti koje proizlaze iz te tranzicije. Koliko su tvrtke uistinu iskrene u svojim namjerama? Koliko će trajati i koliko je skupa takva tranzicija?

PANELISTI:

Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisen banka 

Irena Šarić Dombaj, direktorica korporativnih komunikacija Loreal Adria Balkan 

Stanko Kršlović, član Uprave za korporativne poslove Philip Morris Zagreb 

Marija Šćulac Domac, direktorica sektora za industriju i održivi razvoj HGK 

Marijana Sabljić, voditeljica Tima za zaštitu okoliša i održivi razvoj, Saponia d.d.

MODERATOR: Petar Štefanić 

Panel rasprava na programu je u petak 1. listopada od 15:00 do 16:00 sati.

Jedi, sadi, razgradi

Posljednja istraživanja bilježe da se samo u Hrvatskoj godišnje po stanovniku baci oko 75 kg hrane i 444 kg komunalnog otpada. Najviše hrane baca se u domaćinstvima, preko 50 posto, a slijedi prerada hrane, proizvodnja, ugostiteljski objekti dok se oko 5 posto hrane baca iz trgovina. Iako je percepcija potrošača da trgovine bacaju najviše hrane, izgleda da su upravo oni najveći problem. Sva hrana prolazi kroz tri glavna  ciklusa: način proizvodnje, konzumacija, te na kraju otpad, uključujući i njenu ambalažu. Kako poboljšati te cikluse? Je li budućnost hrane u organskoj i lokalnoj proizvodnji ili smo na bespovratnom putu GMO prehrane? Možemo li očekivati da kompanije budu glavni zamašnjak tog procesa u društvu ili ta uloga pripada nekom drugom

PANELISTI:

Marina Matijević, začetnica inicijative „Ja bolji građanin

Tino Prosenik, direktor Grunteka

Anita Matić Delić, glumica

MODERATORICA: Nevena Rendeli

Ovaj panel zakazan je za subotu, 2.10. od 12:30 do 13:30 sati.

Brže, bolje, zelenije!

Kako bi se postigao cilj klimatske neutralnosti do 2050., prometni sektor mora odigrati veliku ulogu. Treba ga preobraziti, što će zahtijevati drastično smanjenje emisija stakleničkih plinova od čak 90 %, a istodobno društvu treba osigurati cjenovno pristupačna i ekološka rješenja. Koliko je održiv promet prilika za doprinos oporavku i rastu gospodarstva EU-a? Jesu li električni automobili zbog načina na koji se proizvode i kako se zbrinjavaju baterije zaista ekološki prihvatljivi? Jesu li električni automobili skupi, teški za održavanje i nepraktični ili je to samo predrasuda?

PANELISTI

Vanja Katić, predsjednik Tesla Motors Club Croatia

Željko Sredoja, WAE C Product Manager za Opel

Domagoj Puzak, tim za mobilnost HEP grupe

Ante Gustin, Sustav javnih bicikala d.o.o.

MODERATOR: Saša Cvetojević

Panel je na rasporedu u subotu, 2.10. od 16:30 do 17:30 sati.

Život u doba klimatske krize – powered by WWF

20 najtoplijih godina u povijesti mjerenja zabilježeno je u posljednje 22 godine. U protekle četiri godine došlo je do iznimne razine zatopljenja, kako na kopnu, tako i na oceanima. 2015., 2016., 2017. i 2018. bile četiri najtoplije godine u povijesti mjerenja, što je jasan znak kontinuiranih dugoročnih klimatskih promjena koje se povezuju s rekordnim koncentracijama stakleničkih plinova u atmosferi… i ta nas činjenica mora zabrinuti. Kako klimatske promjene utječu na naš svakodnevni život? Kako ga oblikuju, koje prepreke stvaraju i kakvi su nam izgledi za preživljavanje? Koje prakse ukinuti, koje prilagoditi, a koje nove uvesti?

PANELISTI

Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica, Uprava za klimatske aktivnosti, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Nataša Kalauz, glavna izvršna direktorica, WWF Adria

Sandra Vlašić, Izvršna direktorica, Terra Hub

MODERATORICA:  Tea Blažević

Panel rasprava na rasporedu je u subotu, 2.10. od 17:30 do 16:30 sati

Očekujte otvorenu diskusiju, apostrofiranje gorućih pitanja ekologije i održivog načina života te praktične primjere uspješnih lidera koji su već zakoračili u zeleno sutra. Za sudjelovanje na panelima prijavite se OVDJE.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.