ezgif-2-7d02f65262

Gradonačelnik Hrebak: Bjelovar će za 10 godina postati potpuno energetski neovisan grad

GREEN_300_listici_sredina

Leži na geotermalnim potencijalima

Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati istraživanja geotermalnih potencijala i koji gradski objekti bi mogli koristiti energiju iz obnovljivih izvora.

Grad Bjelovar predstavio je studiju svojih geotermalnih potencijala, a gradonačelnik Dario Hrebak tom je prigodom izjavio da taj grad u roku od deset godina može postići punu energetsku neovisnost, prenosi Index.

“Smatram da je moguće da u roku od deset godina postanemo potpuno energetski neovisni, a tri su stupa na kojima temeljimo tu viziju. Prvi je energetska obnova u sklopu koje vrlo brzo namjeravamo prijaviti 20 gradskih zgrada. Na taj način štedimo energiju. Sljedeći stup je postavljanje solarnih elektrana na one gradske zgrade na kojima ih još nema, što namjeravamo napraviti u sljedećih pet godina”, rekao je Hrebak dodavši da će Grad sufinancirati i postavljanje solara na privatne zgrade i kuće.

Treći stup je, istaknuo je Hrebak, geotermalna energija. Gradska je uprava, naime, zatražila dozvolu da se istraživanja eksploatacijskih polja geotermalnih voda mogu provoditi na cijelome gradskom području, a rezultati istraživanja geotermalnog potencijala koje je trajalo pet godina predstavljeni su na press konferenciji.

“Uz energetsku učinkovitost i solare, Bjelovaru su potrebne još četiri bušotine kako bi bio posve energetski neovisni grad. Jedna od mogućih lokacija je na gradskom nogometnom stadionu, u čijem se bližem krugu nalaze velika naselja, trgovački centri, bolnica, odnosno veliki potrošači koji mogu iskoristiti toplinsku energiju te bušotine”, rekao je Hrebak.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.