Image (2)

Građani traže jasne i konkretne informacije, upozorio je Domac na Europskom tjednu regija i gradova

GREEN_300_listici_sredina

Najveće događanje posvećeno regionalnoj politici

Na Europskom tjednu regija i gradova 12. listopada okupili su se visoki predstavnici Europske komisije, Odbora regija, Sporazuma gradonačelnika i regionalne vlasti. Predstavili su kako se može poboljšati ubrzanje energetske tranzicije i kako regije podupiru provedbu Plana REPowerEU i tako pridonose postizanju EU klimatskih ciljeva.

Europska komisija predložila je 18. svibnja 2022. plan da Europa postane neovisna o ruskim fosilnim gorivima što je prije moguće i da se odgovori na rastuće cijene energije i popune zalihe plina za sljedeću zimu kroz mjere uštede energije, diverzifikaciju opskrbe energijom i ubrzano ulaganje u obnovljive izvore. Povežemo li to sa izjavama Josepha Borella, visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku koji je upozorio da jednu ovisnost ne smijemo zamijeniti novom misleći na dosadašnju o ruskom plinu te novu o američkom ili azerbejdžanskom, onda je poruka regija i gradova i te kako utemeljena kao i bojazan što će se zaista događati u idućem razdoblju u kojem EU mora pokazati snagu vizije, ali i zajedništva.

“Ovo nije samo pitanje energije. Ovo je pitanje sigurnosti i demokracije. Ono što je naš zadatak je hitno postići politički konsenzus koji se onda jasno komunicira prema našim građanima koji su, malo je reći, zbunjeni i zabrinuti. U posljednje je vrijeme bilo puno kontradiktornih poruka – s jedne strane potičemo obnovljive izvore energije, s druge prirodni plin guramo u zelenu energiju. U potpunosti je jasno da moramo proći kroz prijelazno razdoblje, ali treba jasno reći da energija zapravo nikada nije bila jeftina. Odgovornost EU, a potom i svih država članica je da se pobrine za svoje građane i poduzetnike, jer Europa je u prilici vratiti svoj suverenitet – to je u prvom redu rješavanje energetske ovisnosti o bilo kome i ulaganje u vlastite obnovljive izvore energije, zatim proizvodnja na europskom tlu i jačanje sigurnosti promicanjem demokracije. Plaćanje ruskog plana na kraju je ispalo jako skupo i donijelo je jačanje ekstremnih skupina i pokušaj razbijanja europskog jedinstva i zajedništva”, u svom je obraćanju upozorio i dr.sc. Julije Domac.

Na sastanku s potpredsjednicom Europskog parlamenta Evelyn Regner fokus je stavio na građane te ponovio koliko je važno dati jasne informacije i ponuditi rješenja. Postizanje ciljeva RePowerEU-a uz ispunjavanje klimatskih i energetskih ciljeva EU-a za 2030. zahtijevat će mobilizaciju bez presedana na svim razinama upravljanja i sektorima. Europski energetski ciljevi za 2020. postignuti su zahvaljujući iznimnim mjerama poduzetim za rješavanje pandemije COVID-a. Nadalje, zbroj napora planiranih u nacionalnim energetskim i klimatskim planovima EU-a (NECP) nije dovoljan za postizanje ciljeva Fit for 55. Stoga su potrebni dodatni napori svih aktera i veća ambicija koja je u interesu našeg društva.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.