271434360_255341686680151_828353305261948216_n-e1642426190112-1

Grad Varaždin izradio solarnu mapu za sve stambene objekte, a sufinancirat će i ugradnju panela

GREEN_300_listici_sredina

Održivi sjever

Grad Varaždin je u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever izradio web platformu s mapom solarnog potencijala grada Varaždina, koja građanima pruža osnovne informacije vezane uz njihove vlastite objekte, a obuhvaća gotovo sve objekte u gradu te u svih devet prigradskih naselja.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić predstavili su projekt “Solarna mapa grada Varaždina”, a riječ je o suradnji Grada Varaždina s Regionalnom energetskom agencijom Sjever u sklopu koje su izradili web platformu s mapom solarnog potencijala grada Varaždina.

Na predstavljanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić. “Napravljena je mapa solarnog potencijala za svaki stambeni objekt u gradu Varaždinu. Grad će se uključiti i u sufinanciranje ugradnje solarnih panela u dijelu izrade projektne dokumentacije koju naši sugrađani moraju priložiti da ih još više potaknemo na ugradnju zelene energije i da budemo zaista zeleno osviješteni grad”, istaknuo je gradonačelnik Varaždina te dodao kako svaki građanin Varaždina može posjetiti web stranicu na kojoj se nalazi aplikacija, može vidjeti koju uštedu bi ostvario kroz određeno razdoblje i koliki će mu biti trošak investicije. “Nakon što Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša raspiše natječaj na kojem će naši sugrađani moći ostvariti 40 posto sufinanciranja za ugradnju solarnih panela, Grad Varaždin će građanima dodatno sufinancirati izradu projektne dokumentacije. Danas kad strahovito rastu cijene energenata, ovo je jedan od načina na koji možemo zaštititi standard naših građana” rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Ravnatelj REA Sjever Ivan Šimić kazao je kako je ovo jedan od rezultata europskog projekta koji je krenuo prije nekoliko godina. “Grad Varaždin nam je partner na ovom europskom projektu koji je bio inicijalno usmjeren na ozelenjavanje socijalnih stanova. Tada smo prepoznali energetsko siromaštvo kao jedan od većih problema. Želimo pokrenuti investicije kod građana i pojačati investicijski ciklus nakon pandemijske krize, ali i pokušati pomoći građanima u plaćanju računa”, rekao je Šimić.

Pilot projekt koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije u okviru projekta Social Green iz programa Interreg Europe, omogućava građanima stjecanje osnovnih informacija o solarnom potencijalu krovova vlastitih objekata. To znači da građani pomoću platforme, za svoj objekt dobivaju okvirni izračun preporučene snage elektrane, investicijskih troškova, uštede energije i emisija CO2 te najvažnije, isplativosti investiranja u solarnu elektranu. Važno je naglasiti da ovo rješenje pokriva gotovo sve objekte na području grada i svih 9 prigradskih naselja.

Uz to, mapa je prilagođena korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje trebaju proći na putu do solarne elektrane. Građani mogu od stručnjaka REA Sjever dobiti i detaljnije informacije postavljanjem upita putem kontaktnog obrasca. Stručnjaci REA Sjever, građanima Varaždina već više godina pružaju uslugu besplatnog savjetovanja u pripremi projekata energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kao i podršku prilikom prijave na javne pozive za sufinanciranje projekata, uključujući i dio prijave za izgradnju solarnih elektrana. Zbog toga je i ova platforma već prilagođena tako da pruža i izračun isplativosti solarnih elektrana uz 40%-tno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt Social Green usmjeren je prema razvoju i unapređenju instrumenata politika s ciljem ublažavanja energetskog siromaštva i posljedica pandemije COVID-19 tako što će povećati energetsku neovisnost i umanjiti troškove energenata.

PHOTOS BY: Unsplash, varazdin.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.