211348711_1885091625006659_6992414004664814174_n

Grad s najboljom kvalitetom zraka u Hrvatskoj bogatiji za tri mjerne stanice za praćenje onečišćenja

GREEN_300_listici_sredina

Zagađeni zrak kao uzročnik smrti novog doba

Grad Jastrebarsko koji spada među tri grada s najboljom kvalitetom zraka uvodi još jedno pametno rješenje, a riječ je o sustavu za informativno praćenje kvalitete zraka i razine buke.

Tri mjerne senzorske stanice za informativno mjerenje koje će osim kvalitete zraka mjeriti i razinu buke te meteorološke parametre poput temperature i vlažnosti zraka, tlaka zraka te smjer i brzinu vjetra postavljene su u Jastrebarskom koji je time nastavio svoja zelena promišljanja u gradu Zagrebačke županije.

Doprinose planiranju budućih ekoloških aktivnosti

Na ovaj način moći će se u svakom trenutku pratiti parametri vezani za koncentraciju onečišćujućih tvari u zraku. Iako je riječ o informativnom praćenju, ono će uvelike doprinijeti planiranju budućih aktivnosti u sferi zaštite okoliša i održivog razvoja Grada Jastrebarskog. Informativni meteorološki podaci i informativni podaci o količini onečišćujućih tvari u zraku se mogu integrirati u sustav pametnog grada i koristiti kao podloga za šire upravljanje i kontrolu sustavima unutar naseljenog područja, a sve u svrhu održivog razvoja Grada i sigurnog i ugodnog prostora za život.

Po završetku kratkotrajnog testnog razdoblja, građani će i sami moći pratiti podatke koji ih zanimaju putem web sučelja i aplikacije, a ove će informacije uvelike koristiti i komunalnim službama kod održavanja prometnica. Također će se uklopiti u gradski geo – informacijski sustav koji se kontinuirano nadograđuje.

Uvode i sustav javnog prijevoza električnim autobusima

Projekt vrijedan 49 tisuća Eura se provodi uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao 40%, odnosno 19,7 tisuća Eura, a mjerne senzorske stanice postavljene su na Trgu J.J. Strossmayera te u okrugu Gospodarske zone, u Ulici Vatroslava Rožića 23 te na adresi Cvetković 59.

Podsjetimo i kako se Grad Jastrebarsko nedavno našao među tri grada s najboljom kvalitetom zraka u Hrvatskoj, a informativno praćenje kvalitete zraka zasigurno će pomoći da tako i ostane. Osim toga, radi se i na planiranju uvođenja sustava javnog prijevoza električnim autobusima, a uskoro kreću i radovi na zamjeni cjelokupnog sustava javne rasvjete modernom i energetski učinkovitom LED rasvjetom.

PHOTOS BY: press, Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.