kayle-kaupanger-lbmetGsRTs8-unsplash

Grad nudi 215.000 kuna za one koji se odluče preseliti

GREEN_300_listici_sredina

More, kamene kuće i maslinovo ulje

Lokalne vlasti pokušavaju oživjeti maleni gradić u jugoistočnoj Italiji. Nalazi se u blizini mora, a stara kamena kuća može se kupiti za nevjerojatno niskih 25.000 dolara.

U malenom gradu u Pugliji u jugoistočnoj Italiji lokalne vlasti nude 30.000 dolara za sve koji se odluče doseliti onamo. Za te novce u Pusicciji može se kupiti i kamena kuća, čija cijena ne premašuje 25.000 dolara. Na ovaj način Talijani pokušavaju zaustaviti sve veću migraciju u veće gradove te očuvati tradiciju i osigurati bolju poslovnu ponudu malog naselja, ali i oživjeti društvo.

Naselje se nalazi u blizini mora, a središte gradića krase povijesne zgrade. Razvijao se zahvaljujući bogatstvu maslina, koje su stanovnici pretvarali u ulje uglavnom kroz niz od 23 podzemne komore iskopane u stijeni ispod svojih domova. Tako se stvorio sloj bogate seoske aristokracije koja je svoje kuće pretvorila u palače. U blizini su stjenovita brda Puglie prošarana srednjovjekovnim ruševinama, neravnim pješačkim stazama, kao i podzemnim skloništima namijenjenima za skrivanje od gusara.

“Mnogo je praznih kuća u povijesnom središtu izgrađenih prije 1991. koje bismo htjeli oživjeti s novim stanovnicima. Šteta je svjedočiti kako se naše stare četvrti pune povijesti, prekrasne arhitekture i umjetnosti, polako prazne“, rekao je za CNN lokalni vijećnik, Alfredo Palese.
Kako bi osigurali veću financijsku stabilnost i kroz potpore, naselje se spojilo s obližnjim gradićem i tako postalo Presicce-Acquarica. Tako su uspjeli osigurati sredstva za financiranje ovakvog pothvata.

Na cijeli projekt privlačenja novih stanovnika vlasti će potrošiti gotovo milijun eura godišnje. “Ponudit ćemo do 30.000 eura ljudima koji se žele preseliti ovamo i kupiti jedan od ovih napuštenih stanova. Ukupna sredstva bit će podijeljena na dva dijela: dijelom će ići na kupnju stare kuće, a dijelom na njezino preuređenje, ako bude potrebno“, rekao je Palese.

Gradska vijećnica već je pokrenula druge sheme kako bi privukla više stanovnika, uključujući porezne olakšice za pokretanje novih poslovnih aktivnosti i bonuse za obitelji s djecom. Kako bi se kvalificirali za poticaj od 30.000 eura, kupci se moraju nastaniti u Presicceu i kupiti jednu od odabranih nekretnina izgrađenih prije 1991. godine, koje su kartirale vlasti. Cijene kuća kreću se od 500 eura po kvadratu. Oko 25.000 eura trebalo bi biti dovoljno da se osigura stan od 50 četvornih metara.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.