88253807_3279432098768155_3062241558116958208_n

Grad Kutina kreće u potpunu zelenu transformaciju: Evo prvih planova

GREEN_300_listici_sredina

Zelena infrastruktura

Gradu Kutini, osigurana su sredstva za izradu projekta zelene infrastrukture grada. To znači da će ovaj grad u Sisačko-moslovačkoj županiji postati jedan od zelenih centara Hrvatske. Prema planovima koje imaju, grad će biti podijeljen na otoke, a sve bi dijelove povezivala zajednička tema: "doživljajna staza" koja bi bila u funkciji šetnice, biciklističke i edukativne staze,

Kada govorimo o zelenoj infrastrukturi u urbanim područjima veliki broj građana nema dovoljno informacija o prednostima iste. Suočavajući se s raznim izazovima tokom zadnjih nekoliko godina, Grad Kutina je krenuo smjerom razmišljanja o opstanku urbanih sredina i povećanju svjesnosti građanstva o zelenoj infrastrukturi te poboljšanju života uz rješenja koja se temelje na prirodnim načelima. Kako je ta priča tek u početku i za nju je potrebno izdvojiti velika financijska sredstva krenulo se usmjerenim koracima i prijavila se izrada projektno – tehničke dokumentacije „Urbana mreža zelene infrastrukture grada Kutine“.

Projektno – tehnička dokumentacija je ujedno i odobrena za financiranje u 2022. godini kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.- 2026. Takvim projektima je svakako značajan iskorak praćenje strategija EU i implementacija u našem okruženju, na lokalnim razinama. Kako prenosi Gradonačelnik.hr, ideja je nastala na način da je Grad Kutina obuhvatio sve postojeće krajobrazne i ozelenjene prostore i plavu površinu (rijeka Kutinica) i stvorio nove u jednu mrežu zelene infrastrukture.

Sve ambijente bi povezivala zajednička tema: linearni potez ‘doživljajne staze’ koja je u funkciji šetnice, staze za bicikle i edukativne staze. Središnji, širi dio grada će u budućnosti biti podijeljen na otoke pod nazivima: otok šuma, otok rekreacije, otok mira i relaksacije, otok sreće, otok centralni gradski perivoj, otok glazbe, otok ljubavi, otok obrazovanja. “U skorijoj budućnosti nadamo se prijavi projekta za radove koji će našim građanima omogućiti različite sadržaje u zelenijem okruženju kao što su rekreativni parkovi (višefunkcionalni rekreacijski prostor), street workout, dječja igrališta, adrenalinski park, piknik zona, eko – parking, zelene fasade, zidovi, krovovi, urbane livade, osjetilni/senzorni vrt, kišni vrt, permakulturni vrt, park za ljubimce i drugo, a sve to stvoreno u cjelinu koja je višefunkcionalna, povezana i inovativna”, tvrde iz Grada Kutine.

PHOTOS BY: Facebook. Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.