zuza-galczynska-c5_eQi4rrjA-unsplash

Grad Čazma se odriče vatrometa na Silvestrovo: ‘I životinje i okoliš će biti zadovoljniji’

GREEN_300_listici_sredina

Umjesto toga vrsni laser show

Grad Čazma ove godine u novu godinu ulazi bez vatrometa. Odluka je to koju je pozdravio i gradonačelnik, rekavši kako vatromet nepotrebno šteti okolišu, a i plaši mnogobrojne kućne ljubimce. Umjesto toga Grad će prirediti profesionalni laserski show uz pratnju glazbe i to tri puta u večeri.

U svijetu koji s nestrpljenjem iščekuje zadnji dan u godini kako bi nebo moglo gorjeti od vatrometa, postoji jedan grad koji je ove godine tome doskočio. I da, nalazi se u Hrvatskoj. Naime, Čazma će ove godine svima koji se na Silvestrovo budu nalazili u gradu ponuditi nešto sasvim drugačije – laserski show bez vatrometa i doček na otvorenom.

Kako je izjavio i čazmanski gradonačelnik, vatromet je postao samo puko natjecanje u tome tko će imati veći, šareniji i duži show na nebu, a malo koga to više zanima, a osvrnuo se i na još jedan vrlo važan segment. “Vatromet više nije toliko neuobičajena i dojmljiva pojava kao prijašnjih godina. S vremenom, vatrometi su postali pristupačniji i češći. S druge strane, ta silna buka jako smeta životinjama i toga smo također svjesni, većina ljudi koji imaju kućne ljubimce znaju o čemu pričam. Iz raznih udruga za zaštitu okoliša upozoravaju kako bismo svi mi, a pogotovo javna tijela, trebali potražiti ekološki prihvatljiviju alternativu. Iz svega navedenog, ove smo godine odlučili slijediti primjer većine europskih gradova i isprobati nešto za nas novo, a to je laserski show. Vjerujem da će ova odluka da osuvremenimo doček nove godine, naići na odobravanje naših građana” poručio je gradonačelnik Dinko Pirak.

Tvrtka angažirana za laserski show u novogodišnjoj noći u Čazmi sudjelovala je na zagrebačkom Festivalu svjetla, pa kvaliteta izvedbe nije upitna. Još jedan plus u ovoj priči je da će umjesto jedanput, kao što bi bio slučaj s vatrometom, laserski show bit prikazan čak tri puta u ponoć, trideset minuta iza ponoći i u 1 sat poslije ponoći. Svaki put bit će praćen glazbom.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.