jan-kopriva-Ng8Aq7lR0p4-unsplash

Gospodarstvo srednje i istočne Europe na putu prema održivosti

GREEN_300_listici_sredina

Sve više tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi proizvodi vlastitu energiju

Poduzeća iz srednje i istočne Europe spremna su krenuti na put klimatske neutralnosti. Ako vlade srednje i istočne Europe ne žele da njihova gospodarstva zaostaju, moraju početi pomagati svojim tvrtkama da postanu zelene. EU-ov paket 'Fit for 55' prilika je za to.

Politički čelnici iz zemalja srednje i istočne Europe poput Poljske, Mađarske ili Bugarske kritizirali su paket EU-a ‘Fit for 55’, kamen temeljac europskog zelenog dogovora. Ova pozicija stoji u suprotnosti sa stvarnim ambicijama poduzeća na terenu. Iako su dugo u zaostatku, tvrtke iz zemalja srednje i istočne Europe ozbiljno se bave klimatskim djelovanjem. Svjesni su smjera kretanja koji je postavljen Green Dealom i jedva čekaju da nevoljne nacionalne vlade postave prave političke uvjete za dekarbonizaciju njihovih industrija. Poduzeća čine prve korake prema zelenom poslovanju unatoč izostanku državne potpore. Uvjereni su u ekonomske prednosti jeftine obnovljive energije. Kao rezultat toga, sve više tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi proizvodi vlastitu energiju na licu mjesta. Tamo gdje je to zakonski moguće, oni također potpisuju korporativne ugovore o kupnji električne energije (PPA), ugovore koji poduzećima omogućuju kupnju obnovljive energije izravno od proizvođača.

Poljska vodi na tržištu PPA (Javno – privatno partnerstvo) u regiji jer je ubrzala aktivnost u posljednje dvije godine. Primjerice, ove je godine započela izgradnja prvog solarnog parka bez subvencija uz podršku PPA, a on će opskrbljivati ​​diva građevinskog materijala HeidelbergCement. Još južnije, u Bugarskoj i Rumunjskoj, tržište PPA još je nerazvijeno, ali su prvi PPA u pripremi. Razvoj obnovljivih izvora energije na licu mjesta još brže napreduje. Tamo su mala i srednja, ali i ona veća poduzeća počela ulagati u proizvodnju solarne energije na licu mjesta unatoč nepostojanju državnih subvencija. No, tvrtke nisu usmjerene samo na ozelenjavanje vlastitog poslovanja. Također, žele postići promjenu paradigme u svojim sektorima i zemljama te udružiti snage u klimatskim inicijativama vođenim poslovnim subjektima. Mnoge od ovih inicijativa grupirane su u sklopu kampanje Race to Zero, najvećeg saveza ikada posvećenog postizanju neto nultih emisija do 2050. godine. Postavljen u kontekstu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, okuplja gradove, regije, tvrtke i investitore. Tijekom proteklih mjeseci, u kampanji ‘Race to Zero’ članovi su postali regionalni lideri poput Grune Antwort, mađarskog dobavljača industrijskih sustava za nadzor i kontrolu, kemijske Ciech grupe iz Poljske, bugarske tvrtke za e-mobilnost AMPECO i drugih tvrtki iz regije.

Pitanje je to konkurentnosti za srednju i istočnu Europu. Kako bi ostale dio vitalnih lanaca opskrbe u klimatski neutralnom svijetu, tvrtke iz regije moraju očistiti svoje proizvodne procese i osigurati zelenije proizvode. Srednja i istočna Europa dio su europske industrijske elektrane. Dakle, kako globalne korporacije poput njemačkih proizvođača automobila postavljaju sebi klimatske ciljeve, preispituju svoj odnos sa svojim dobavljačima u zemljama poput Slovačke i Češke ako ne mogu osigurati proizvode s niskim emisijama, riskiraju gubitak. Iako tvrtke mogu sebi postaviti ciljeve za čistu energiju i klimu, oslanjaju se na odgovarajuće političke okvire i financijsku potporu za potpunu dekarbonizaciju.

Sada je na vladama srednje i istočne Europe da sustignu tržište i podrže poduzeća u njihovim nastojanjima da smanje emisije. Paket EU-a ‘Fit for 55’ i njegovo zakonodavstvo o čistoj energiji mogu pomoći u uklanjanju regulatornih i administrativnih prepreka izvoru energije iz obnovljivih izvora za gospodarstvo. Konferencija UN-a o klimi u Glasgowu, COP26, pokazala je da svijet ide prema bržim i ozbiljnijim klimatskim mjerama. Ako čelnici srednje i istočne Europe ne žele da njihova gospodarstva zaostanu, moraju početi pomagati svojim gospodarstvenicima da krenu na put nulte vrijednosti emisija.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.