pexels-pixabay-356036

Google od domaće tvrtke naručio čak 120 tisuća solarnih panela

GREEN_300_listici_sredina

Očekuje se nastavak suradnje

Hrvatska tvrtka Solvis već više od dvije godine razvija specijalne panele zajedno sa stručnjacima iz tehnološkog giganta Google i švicarskim partnerima.

Google je od Solvisa naručio 120 tisuća panela, kojima će opremiti dva podatkovna centra u Kaliforniji.  Proizvođač sa sjedištem u Varaždinu više od 80 posto proizvodnje plasira na tržišta širom svijeta, potražnja je dvostruko nadmašila njegov godišnji kapacitet i on iznosi 300 megavata. Osim toga, broj radnika je od početnih 12 porastao na 340, ali iz tvrtke navode da nije riječ o velikoj kompaniji pa osim kvalitete može kupcu brzo i učinkovito odgovoriti na specifične zahtjeve. Smatraju da je to jedan od razloga zašto ih je angažirao Google koji planira sve svoje objekte opremiti solarnim panelima za proizvodnju struje, što znači da bi sa Solvisom mogao nastaviti suradnju.

Tvrtka ostvaruje stabilan kontinuirani rast zahvaljujući neprestanim ulaganjem u nove tehnologije, a najveće plodove ubire od 2015. godine. Naime, proizvodnju solarnih panela započeli su 2008. godine pred veliku gospodarsku krizu, a bilo je teško se probiti na tržište i zbog činjenica da je solarna industrija također bila u krizi. Prvobitna ideja bila je da će solarne panele primarno plasirati na domaće tržište, ali takvog tržišta tada uopće nije bilo. Dugogodišnjim ulaganjem i razvojem našli su svoje mjesto na tržištu u Europi, a danas im glavni kupci dolaze iz Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske, Nizozemske i Austrije. Prvi solarni panel od dva četvorna metra imao je snagu manju od 200 vata, a danas je njegova snaga oko 500 vata.

Vjeruju da će zahvaljujući Europskom zelenom planu potražnja za solarnim panelima kontinuirano rasti još barem dvadesetak godina i da će domaće tržite će biti vrlo perspektivno. U Solvisu smatraju da je kvaliteta u Europi bolja nego u Kini, a da je cijena samo malo viša.
Podsjetimo, Sovis je prošle godine pokrenuo najveći projekt solarne elektrane u Hrvatskoj te je proizveo panele za fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu. Njegova izgradnja je već počela, a imat će najveći instalirani kapacitet u zemlji.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.