nathan-dumlao-EPpmQg24Ipk-unsplash

Godina na izmaku bila je puna ekoloških izazova, a ovo su neke od vijesti koje su nas obradovale

GREEN_300_listici_sredina

Vijesti koje bude nadu

U moru ne baš idealnih vijesti koje su nas pratile cijelu ovu godinu koja je na izmaku, izdvojili smo neke koje bude nadu i zbog kojih se trudimo vjerovati kako će stvari krenuti na bolje za spas cijelog planeta.

Završava još jedna godina. Dijeli nas još svega par dana do dolaska 2023. godine koja će sa sobom također donijeti neke lijepe, ali i neke manje lijepe vijesti. U prvom redu to se odnosi na okoliš i općenito planet Zemlju. Kao nikad prije počeli smo osjećati posljedice klimatskih promjena, a svaka nova godina donijet će još više negativnih učinaka. Zime su sve toplije, ljeta sve vrelija, proljeća nema, a jesen se pretvorila u ljeto. Ovakvo je otprilike stanje stvari. Na sreću, ne može se ne priznati kako u svijetu održivosti u 2022. godine nije bilo onih dobrih, sretnih vijesti koje uistinu bude nadu u bolje sutra. Navodimo neke od njih, kako bi u novu godinu ušli što pozitivniji i optimističniji s ciljem da sačuvamo ovaj naš svijet.

Domaći gradovi ukidaju novogodišnji vatromet

Krenimo od kraja. Ovo je vijest koja nas je u prosincu sve veoma obradovala. Čazma, Samobor, Opatija, Rijeka, Osijek samo su neki od gradova koji su u prvi dan nove godine odlučili ući bez pirotehnike, odnosno vatrometa. Razlog? Očuvanje okoliša i zraka koje itekako bude zagađeno vatrometom, ali i zaštita životinja koji u ovo doba ozbiljno budu traumatizirani pucnjevima. Umjesto toga, gradovi nude svjetlosne instalacije i laserski show. Glavni grad još uvijek nije popustio, no već bi iduće godine i Zagreb mogao biti bez ove štetne novogodišnje navike. 

EU će uvesti prvu u svijetu ‘ugljičnu carinu’ na ekološki štetan uvoz

Europska unija najavila je dogovor o uvođenju carina na ugljični dioksid na uvoz robe koja zagađuje okoliš poput čelika i cementa. Poznat kao “Mehanizam prilagodbe granica ugljika (CBAM)”, sporazum će pokriti industrijski uvoz iz 27 država članica bloka, ciljajući prvo na proizvode koji najviše zagađuju. “Ova CBAM shema bit će ključni stup europskih klimatskih politika kako bi se potaknulo naše trgovinske partnere da dekarboniziraju svoju industriju”, objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Mohammed Chahim.

Zabrana kratkih avionskih letova

Francuska je jedna od prvih zemalja koja je dobila zeleno svjetlo za zabranu domaćih letova na kratkim relacijama. Europska komisija odobrila je potez kojim će se ukinuti letovi između gradova koji su povezani putovanjem vlakom kraćim od 2,5 sata. Promjene su dio državnog Zakona o klimi iz 2021., a prvi ih je predložila francuska Građanska konvencija o klimi – skupština građana čiji je zadatak pronaći načine za smanjenje emisije ugljika u zemlji. Belgija pak uvodi nove poreze za privatne zrakoplove kao i za kratke letove, a sve kako bi  smanjili buku i zagađenje zraka. Tu treba dodati i kako hrvatska zračna kompanija Croatia Airlines obnavlja flotu novim avionima koji će uvelike smanjiti potrošnju goriva i biti znatno mani zagađivači okoliša.

Djeca i mladi punopravni sudionici COP-a

Najpoznatiji i najvažniji klimatski summit UN-a COP održan u Egiptu kao COP27 možda i nije donio pretjerane i značajne pomake, naime sve je ostalo na dogovorima i budućim pregovorima, ali donio je nešto značajno i važno za budućnost. Naime, po prvi put ikad, djeca i mladi dobili su svoj paviljon na COP-u putem kojeg im je omogućeno voditi rasprave o klimatskim politikama i dozvoljeno im je da se i njihov glas i mišljenje čuje.

Dobitak na lutriji u svrhu zaštite okoliša

Izdvojili smo ovu vijest jer samo pokazuje kako male, ali i velike stvari kreću od pojedinaca. Malih, običnih ljudi s velikim srcem kojima je stalo do našeg svijeta, okoliša i činjenici da je zadnji čas da ga spasimo. Naime, čovjek koji je odlučio ostati anoniman osvojio je 200 milijuna eura na lutriji te je odlučio da ih uloži u otvaranje dobrotvorne organizacije za zaštitu okoliša.“Moj san nikada nije bio nabaviti čamce, dvorce ili druge sportske automobile, nego biti koristan i dati značenje ovom novcu, s maksimalnim pozitivnim učinkom”, rekao je čovjek poznat kao Guy u otvorenom pismu. Guy je zakladu nazvao Anyama po gradu u Obali Bjelokosti. Pretpostavlja se da je ondje živio, iako se ništa više ne zna o njegovoj povezanosti s tom zapadnoafričkom zemljom.

Milijarder poklonio tvrtku zakladi za klimatske krize

Milijarder i osnivač brenda Patagonia poklonio je tvrtku zakladi koja će iskoristiti profit za borbu protiv klimatske krize.
Yvon Chouinard je rekao da će sav profit koji nije reinvestiran u vođenje poslovanja ići u borbu protiv klimatskih promjena. Brend Patagonia je prikupio kult sljedbenika zbog brojnih održivih poteza poput doživotnog jamstva odjeće i nuđenja popravaka po razumnoj cijeni. Poznat je i po reklami pod naslovom “Nemojte kupiti ovu jaknu” u kojoj se od kupaca traži da razmotre troškove za okoliš. Službena web stranica brenda sada navodi: “Zemlja je sada naš jedini dioničar.”

Divovska izumrla kornjača pronađena živa na otočju Galápagos

Smatralo se da je ova vrsta izumrla više od jednog stoljeća, a jedini poznati primjerak otkriven je 1906. Usamljena ženka kornjače otkrivena je na otoku Fernandina na Galápagosu, što daje naslutiti da bi vrsta možda još uvijek živa. Sada su znanstvenici dokazali da su dvije jedinke zapravo povezane, otvarajući daljnje misterije o opstanku vrste.

PHOTOS BY: Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.