aaron-blanco-tejedor-CNpYALGZhMo-unsplash

Gesta koja čini razliku: Evo gdje se na dvorišnim ogradama možete poslužiti viškovima voća i povrća

GREEN_300_listici_sredina

Umjesto da trune i ne bude iskorišteno

Kad imate vrti i voćnjak sigurno od njega ostanu količine voća i povrća koje ne stignete ili ne možete iskoristiti, a umjesto da trunu možda ideja koja stiže iz Norveške može biti iskorištena i kod vas. Naime, tamošnji stanovnici na ograda ostavljaju viškove iz vrta ne bi li se prolaznici ili susjedi poslužili njima. Genijalno zar ne?!

Priča koja dolazi iz Norveške jedna je od ljepših. Živimo u vremenu konzumerizma, prekomjerne kupnje i proizvodnje, a ono što ostaje iza nje su viškovi i ogromne količine otpada. U prvom je redu tu je i otpad od hrane koji se nevjerojatno gomila u svakom kućanstvu. Prema  podacima istraživanja i primjera radi, u Hrvatskoj se po stanovniku godišnje baci čak do 71 kilogram hrane. Brojka je to koja nimalo ne tješi niti ulijeva nade.

Postoje razni načini kako spriječiti gomilanje hrane, a u prvim redovima to je svakako umjerenost u kupnji, planirano korištenje namirnica, kao i iskorištavanje viškova kako god je to moguće. Prema svemu navedenom divno je čuti priču da u nekim zemljama stanovnici itekako brinu o svojim viškovima. Tako je osvanula fotografija kako u Norveškoj stanovnici svoje viškove voćaka iz vrta pakiraju u vrećice i ostavljaju na ogradama dvorišta ne bi li se njima poslužili oni kojima je potrebno ili kako umjesto da kupuju, pokupe s ograde susjeda. Hvale je vrijedna ova gesta jer često svjedočimo situacijama u kojima voće trune neiskorišteno na zemlji, ovako ode u prave ruke i bude pravovremeno iskorišteno.

Nakon objave fotografije na društvenim mrežama, javili su se oni koji su tvrdili kako Norvežani nisu tako velikodušni kako se čini, no sve i da nekoliko njih prakticira ovakav način iskorištavanja hrane, već je značajni korak, a primjer bi se vrlo lako mogao primjeniti i na druge zemlje diljem svijeta. Stoga, ako imate viška voća ili povrća u svom vrtu, ugledajte se na Norvežane. Ili bar na dio njih.

PHOTOS BY: Unsplash, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.