boxed-water-is-better-lZJFx25T-Yg-unsplash

Gdje u Hrvatskoj možete kupiti vodu u tetrapaku?

Plastiku je lako odbiti!

Potaknuti potrošačima koji više ne žele kupovati plastiku, nekoliko brandova također prodaje vodu u aluminijskim limenkama.

Za potpuno rješavanje (otapanje) plastičnih boca potrebno je do 700 godina.

90% troškova flaširane vode je sama boca.

80% plastičnih boca nikad se ne reciklira.

Samo u Americi, na odlagališta otpada stigne 38 milijuna plastičnih boca, svake godine.

Za proizvodnju ovih milijardi plastičnih boca potrebno je 24.000.000 litara ulja.

Da se energija za stvaranje flaširane vode koristi za napajanje domova, napajala bi približno 190.000 domova.

Svake se godine napravi 69 milijardi plastičnih boca, a samo ih se 10% reciklira.

Rješenje?

Odaberite staklene bočice i napunite ih vodom ili pak, u dućanu, odaberite vodu u kartonu. No znate li gdje u Hrvatskoj uopće možete kupiti kartonsku vodu?

Od 2018. godine u trgovinama, drogerijama i na nekim benzinskim postajama u ponudi se može naći prirodna mineralna voda Dana u laganom pakiranju Tetra Prisma Aseptic 750 s HeliCap. Pakiranje je uglavnom izrađeno od drveta, prirodnog i obnovljivog resursa koji je moguće potpuno reciklirati. Također, pakiranje nosi oznaku FSC – Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šuma), dajući jamstvo da drvo koje se koristi za proizvodnju potječe iz šuma kojima se održivo gospodari kao i iz drugih obnovljivih izvora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dana (@danamirna)

Dana voda može se kupiti u Plodinama i Bio&bio poslovnicama.

Također, na webshopu Tvornice zdrave hrane i Proteone online dućanu moguće je naći njemački brand kartonske vode. Landpark Mineral Water Nature je prirodna negazirana mineralna voda koja izvire u Dorstenu (gradu u Njemačkoj) iz prirodnog izvora u dubini od preko 100 metara. Mineralna voda ima nizak udio soli i prema proizvođaču je prikladna za pripremu dječje hrane. U praktičnoj ambalaži koja se može reciklirati, mineralna voda Natural je savršena za putovanja.

U Bio&bio i Garden trgovinama također je moguće kupiti Landpark vodu u tetrapaku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boxed Water Is Better (@boxedwater)

Boxed Water is Better najpoznatiji je brand kartonske vode u svijetu. Njihova se voda ne može kupiti u Hrvatskoj, ali njihovu pozitivnu ekološku priču možete pratiti putem društvenih mreža.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.