kate-ferguson-rem9J638fPs-unsplash

G7 Vijetnamu nudi 15 milijardi dolara za smanjenje ugljena

GREEN_300_listici_sredina

Uskoro sastanak

Vijetnam spada među 20 najvećih svjetskih potrošača ugljena, a skupine zemalja G7 zagovaraju prelazak na obnovljive izvore energije. Iz toga razloga, Vijetnamu nude 15 milijardi dolara pomoći, značajno više nego na početku pregovora.

Skupina G7 dala je novu ponudu Vijetnamu za ubrzanje prelaska s ugljena na obnovljive izvore energije. Ovaj jugoistočnoj azijskoj državi ponuđeno je 15 milijardi dolara. Kako javlja Reuters, pozivajući se na tri upućena anonimna izvora, tijekom summita sljedeći tjedan Vijetnam bi trebao sjesti za stol s najznačajnijim industrijskim zemljama na svijetu i dogovoriti plan o financiranju prestanka korištenja ugljena. Naime, Vijetnam spada među 20 najvećih svjetskih potrošača ugljena.

Partnerstvo za pravednu globalnu tranziciju, kako su ga zemlje nazvale, trebalo je biti potpisano još za vrijeme globalnog klimatskog summita (COP27) u Egiptu, ali su razgovori na visokoj razini bili prekinuti prije samog sastanka. Kako bi uvjerili Vijetnam da prihvati ponudu, zapadni pregovarači, predvođeni Europskom unijom i Velikom Britanijom, predložili su veći financijski paket. On uključuje 7,5 milijardi dolara gotovo isključivo od zajmova javnog sektora te isti iznos od strane privatnog sektora. Ponuda se postupno proširila od početnog obećanja od samo dvije milijarde dolara javnih sredstava s nedefiniranom dodatnom privatnom potporom.

To će, doznaje Reuters, izgleda biti konačna ponuda G7 prije summita Europske unije i zemalja jugoistočne Azije u Bruxellesu 14. prosinca. Još uvijek nije poznato hoće li doći do novih prijedloga od strane Vijetnama ako se ne postigne dogovor. Ranije su, naime, tražili više bespovratnih sredstava jer se tradicionalno protive uzimanju velikih zajmova. Energetska sigurnost ove jugoistočne azijske države i dalje je potencijalno ugrožena, bez obzira na prelazak na obnovljive izvore energije. Budući da se plan G7 usredotočuje isključivo obnovljive izvore energije, to bi moglo rezultirati nestašicom struje u Vijetnamu.

Odmah nakon što su pregovori prekinuti u studenom, kada su vijetnamske vlasti otkazale sastanak koji se trebao održati u Hanoju s glavnim izaslanicima SAD-a i EU-a za klimu, prema izvorima, ministarstvo industrije te zemlje poslalo je novi nacrt za svoje dugoročne energetske planove koji potiču korištenje ugljena u usporedbi s prethodnom verzijom.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.