Plastični čepovi

Frustracija diljem Europe zbog čepova na boci: Znate li zašto je uopće došlo do te odluke?

GREEN_300_listici_sredina

Novi dizajn boca diljem Europe

Novi dizajn pričvršćenih plastičnih čepova na bocama pića već je neko vrijeme svakodnevica kod nas, no ostatak Europe i svijeta tek se privikava na ovu novost. Znate li što zapravo stoji iza te odluke?

Plastične boce u Europi se mijenjaju zbog novih pravila Europske unije. Kao što već znamo, novi dizajn je prilično jednostavan. Umjesto čepova na koje smo navikli i koji se potpuno odvijaju, sada postoje dodatne trake od plastike koje povezuju čep s bocom. Iako je promjena zamišljena kao ekološki korak naprijed, neki potrošači nisu zadovoljni novim dizajnom. Kada su pravila koja zahtijevaju promjenu prvi put najavljena od strane EU-a 2018., proizvođači su tvrdili da će to dovesti do povećanja količine plastike i troškova za proizvođače. Sada kada se novi dizajn uvodi diljem kontinenta, neki su se potrošači obratili društvenim mrežama kako bi se požalili na čepove koji ih udaraju u lice dok piju i otežavaju točenje pića.

@harleysruss

#thattattedlezza #fyp #foryou #viral #goviral #funny #relateable #relateablecontent #bottlecaps #newbottles #bottle #coke #cocacola #cap #trend #trending #trendingsound #blueeyes

♬ whyisthisaudiofamous – molly 💛

@europhile_

At least you dont lose it 🤷‍♀️

♬ original sound – 🤍

 

Obavezno je za sve države EU-a postupno ukinuti odvojene čepove do srpnja za plastične boce za piće do tri litre

To je dio EU direktive najavljene 2018. koja ima za cilj smanjiti otpad od jednokratne plastike. Odvojeni čepovi zabranjeni su kao dio šireg plana za suzbijanje plastičnog otpada u Europi. EU tvrdi da su čepovi jedan od najčešće odbačenih jednokratnih plastičnih proizvoda na plažama. Trenutno velike količine plastike ostaju nereciklirane i završavaju u našim oceanima. Istraživači procjenjuju da je proizvodnja i spaljivanje plastike u atmosferu ispustilo više od 850 milijuna tona stakleničkih plinova u 2019. godini, prenosi Euro News.

Novi plastični čepovi samo su jedna od niza mjera koje EU provodi

Pakiranja za svježe voće i povrće, mini hotelske toaletne potrepštine i brza hrana u restoranima uskoro će biti zabranjeni prema zakonu dogovorenom u ožujku. Iako takve odluke nailaze na otpor s jedne ili druge strane, možemo se samo nadati da će zbog pričvršćenog čepa ljudi biti manje skloni bacati ih jer bi za to morali baciti cijelu bocu skupa s njim. Ovaj potez dio je šireg napora za smanjenje plastičnog otpada i poboljšanje recikliranja, ali njegova provedba izaziva mješovite reakcije među potrošačima i proizvođačima.

PHOTOS BY: Unsplash.com profimedia.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.