pexels-aviz-3775199

Francuzi prolaze kroz najgoru sušu u povijesti zime: Od sutra uvode redukciju vode

GREEN_300_listici_sredina

Odluka bez presedana

Prvi put jedna europska država u zimsko vrijeme najavljuje restrikcije za korištenje vode. Upravo će to od sutra učiniti dijelovi Francuske gdje više od 32 dana nije pala kiša, a time će se pripremiti i za nadolazeće ljeto za koje smatraju da će biti gore od prošlogodišnjeg.

Više od 32 dana u Francuskoj nije pala kiša. Najgore je to razdoblje u njihovoj povijesti kada govorimo o zimskoj sezoni još od 1959. godine, stoga su tamošnje vlasti najavile da s prvim danom ožujka kreću s restrikcijama korištenja vode u određenim dijelovima zemlje. Odluka je to bez presedana, odnosno, vlasti nikada nisu objavile restrikcije korištenja vode ovako rano, a sada to rade kako bi što više  ublažile ljeto koje bi moglo biti potencijalno gore od onog 2022. godine.

Blage mjere kao priprema za ljeto

Christophe Bechu, francuski ministar za ekološku tranziciju i teritorijalnu koheziju nije precizirao moguće mjere, ali je rekao da će one biti ‘blage’ i da će se poduzeti od slučaja do slučaja kada budu potrebne u određenom području kako bi se izbjeglo poduzimanje strožih, hitnih mjera bliže ljetu. Kako navode strani mediji, jedna od mjera bit će ograničeno punjenje bazena na nekim teritorijima. Zalihe hidroelektrana u Francuskoj su niske u usporedbi s prošlom godinom, druge najmanje u deset godina, a količina snijega u Alpama također je niska u usporedbi s 2022., koja je već bila posebno sušna godina.

Najtopliji siječanj ikad

Neobično topla i suha zima zahvatila je ne samo Francusku, već i velik dio Europe. Navodno se mjesec siječanj smatrao trećim najtoplijim zabilježenim mjesecom. Već postoje vidljivi učinci, poput gotovo praznih rezervoara vode u Španjolskoj i gondola zaglavljenih u blatu u Veneciji. Naime, zalijevanje i navodnjavanje već je ograničeno u 87 francuskih općina na jugu zemlje, no to možda neće biti dovoljno pa će stanovništvo od sutra postepeno dobivati informacije oko restrikcija.

PHOTOS BY: Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.