pexels-rakicevic-nenad-1262304

Francuska zabranila letove koji se odnose na udaljenosti koje se mogu prijeći vlakom za dva i pol sata

GREEN_300_listici_sredina

Avioni čak 77 posto štetniji za okoliš od vlaka

Novi je zakon donesen prekjučer, no francuska nacionalna aviokompanija je već i prije ukinula letove za koje je procijenjeno da previše štete okolišu.

Francuska je zabranila letove unutar zemlje koji se odnose na udaljenosti koje se mogu prijeći vlakom za dva i pol sata ili manje, javlja CBS.

Novi je zakon donesen prekjučer, no francuska nacionalna aviokompanija je već i prije ukinula letove za koje je procijenjeno da previše štete okolišu. To su bile tri linije – od Pariza do Bordeauxa, Lyona i Nantesa. S metropolom su ti gradovi povezani brzim vlakom, a vožnja traje kraće nego let.

Iako ovaj zakon zvuči sjajno, naišao je na brojne kritike. Jedan od paradoksa je da bi se zbog njega morale ukinuti samo tri već spomenute i ukinute linije.

Avioni 77 posto štetniji

Građani Francuske zalagali su se da se ukinu svi avioni na relacijama koje se vlakom može prijeći za četiri sata, no to se nije dogodilo.

“Avioni imaju 77 posto veću emisiju CO2 po putniku od vlakova, a vlak je i jeftiniji te je potencijalni gubitak vremena maksimalno 40 minuta”, rekli su iz tamošnje udruge potrošača, a pozvali su francuske željeznice da ne koriste priliku i ne dižu cijene zbog novog pravilnika.

Neki se građani ipak žale zbog donesenog zakona. Ističu kako je on manjkav jer ne zahtijeva da linije vlaka budu česte i da prijevoz dolazi na vrijeme.

Smatraju da bi putnici trebali imati mogućnost putovanja na način da se u istome danu putnici mogu dovesti do destinacije i vratiti se s nje, uz to da su u gradu u kojeg putuju proveli osam sati.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.