img-6930-2000x1429-q90

Francuska je dom prvoj javnoj ugljično neutralnoj zgradi

GREEN_300_listici_sredina

Riječ je o sportskoj dvorani

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Francuska tvrtka za arhitekturu i uređenje okoliša iz grada Croissy-Beaubourg dovršila je prvu javnu zgradu od konoplje u zemlji: sportsku dvoranu Pierre Chevet. Zgrada od 380 četvornih metara uključuje dvoranu za vježbanje i svlačionice.

Sportska dvorana izrađena je od Hempcreta, mješavine konoplje, vapna i vode. Hempcrete lakši je osam puta od običnog betona, ali je većih toplinskih svojstava. Konoplja može narasti do 4 metra i uzgoj traje u prosjeku 90 do 120 dana. Lakša je i jeftinija od drveta, raste 100 puta brže od primjerice, hrasta i prema istraživanju iz Centra za inovacije prirodnih materijala na Cambridgeu konoplja može apsorbirati ugljik dvostruko učinkovitije nego šuma drveća. Arhitekti kažu da je glavni izazov s konopljom uvjeriti klijente da je to uistinu održiva alternativa betonu jer zid od konoplje izgleda više rustikalno i ne tako profinjeno kao beton. Hempcrete je trenutno skuplji od betona, ali sa svojim izolacijskim svojstvima može dugoročno biti povoljan zbog smanjenja računa za energiju.

Zidovi zgrade ispunjeni su blokovima od konoplje, zatim obloženi pločama od cementnih vlakana kako bi se blokovi konoplje zaštitili od vremenskih uvjeta. Ploče od konoplje uzgajane su i proizvedene u krugu od 500 km od mjesta, a izradio ih je proizvođač cementa Vicat. Sve češće se konoplja kao građevinski materijal pa se za nadati kako će ona u budućnosti postati glavna zamjena za beton s obzirom na to da su građevinski materijali odgovorni za 11 posto globalnih emisija ugljika.

PHOTOS BY: lemoal-lemoal.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.