wolfgang-hasselmann-nG0Mt25CxAc-unsplash

FOTO Znanstvenici pronašli misteriozne ‘pčele mumije’ stare gotovo 3.000 godina

GREEN_300_listici_sredina

Otkrivaju rijedak način fosilizacije

Pčele su bile dovoljno dobro očuvane da su istraživači mogli razaznati male značajke, poput njihovih nogu i krila!

Prije nekoliko tisuća godina, skupina pčela ostala je zarobljena u čahurama unutar svog gnijezda i tako za sobom ostavila nevjerojatno očuvane zapise svojih “mumificiranih” ostataka.

U blizini odmorišta Odemira u Portugalu istraživači su pronašli drevne kukce i potpuno očuvano fosilizirano pčelinje gnijezdo. Prvi je to takav nalaz u povijesti. Istraživači su ranije nailazili na pčelinja gnijezda, ali nikad s pčelama u njemu.

Pčelinje mumije

Pčele su bile dovoljno dobro očuvane da su istraživači mogli razaznati male značajke, poput njihovih nogu i krila!

Kako navodi Live Science, ove pčelinje “mumije” otkrivaju rijedak način fosilizacije. Naime, budući da kukci obično imaju hitinske kosture koji brzo propadaju, opstanak ovih drevnih uzoraka čini se još nevjerojatnijim.

Carlos Neto de Carvalho s Instituta Dom Luiz Sveučilišta u Lisabonu opisuje da su ove mumije toliko dobro očuvane da su otkrile složene detalje, uključujući vrstu pčele, spol, pa čak i tragove monofloralnog peluda koji je majka pčela unijela prilikom izgradnje čahure.

Drevno otkriće

Iako postoje više od 20.000 vrsta pčela diljem svijeta, koje su nužne za očuvanje našeg ekosustava, njihov broj se smanjuje zbog ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena.

Proučavanje smrti i očuvanja ovih drevnih pčela može otkriti okolišne promjene prošlih vremena. U uvjetima koji su prije 3.000 godina bili obilježeni hladnijim, kišnijim zimama, razumijevanje prošlosti može pružiti ključ za buduću otpornost.

“Ovo novo nalazište fosila izvanredna je prilika za bolje razumijevanje ponašanja pčela prilikom njihova gniježđenja i evolucije, jer tako možemo biti licem u lice s korisnicima tih gnijezda”, kazao je glavni autor studije, Carlos de Carvalho, paleontolog u Naturtejo UNESCO Global Geoparku u Portugalu.

De Carvalho pretpostavlja da su iznenadni hladni udari ili poplave izvan kišne sezone možda bili nesreća ovih pčela, što je dovelo do njihove mumifikacije.

PHOTOS BY: Andrea Baucon, Faculty of Sciences, University of Lisbon / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.