2e439e03-71ae-4366-8de4-d1bc81012d3a

FOTO Znanstvenici otkrili novu vrstu palme koja cvjeta pod zemljom: ‘Ovo se događa jednom u životu’

GREEN_300_listici_sredina

Fascinantno otkriće

Znanstvenike je na prisutnost biljke prvi upozorio koautor studije Paul Chai, malezijski botaničar. Prvi put se susreo s palmom 1997. dok je čistio gusto lišće koje je okruživalo mladu palmu kako bi ju bolje snimio.

Znanstvenici Kraljevskih botaničkih vrtova (RBG) Kew i partneri otkrili su novu vrstu palme koja cvjeta pod zemljom. Simbolično, dobila je naziv Pinanga subterranea, što je latinski izraz za podzemlje.

Uz 300 drugih vrsta koje su opisali na Borneu u jugoistočnoj Aziji, znanstvenici su pronašli i ovu neobičnu palmu, čiji plod lokalno stanovništvo konzumira već dugi niz godina. Ipak, kroz godine je nekako promaknula znanstvenicima.

“Proučavam palme 30 godina i zadivljen sam kako nas i dalje iznenađuju”, rekao je William Baker, viši voditelj istraživanja u Tree of Life pri RBG Kewu.

“Ovo neočekivano otkriće postavlja mnogo više pitanja nego što daje odgovora. Što oprašuje palmu? Kako oprašivač pronalazi cvijeće ispod zemlje? Kako je ovaj fenomen evoluirao i čime će nas palme još iznenaditi”, kazao je.

Suradnja s lokalnim stanovništvom

Prije nego što su je znanstvenici opisali, palma je imala ime na najmanje tri lokalna jezika: Pinang Tanah, Pinang Pipit, Muring Pelandok i Tudong Pelandok, budući da se prostirala po prašumama zapadnog Bornea, prelazeći državne granice od Sarawaka u Maleziji pa sve do Kalimantana u Indoneziji.

Unatoč tome što je dobro poznata ljudima s Bornea, znanstvena zajednica potpuno je previdjela vrstu i to je istaknulo potrebu za užom suradnjom s domorodačkim zajednicama, prenosi Guardian.

Znanstvenike je na prisutnost biljke prvi upozorio koautor studije Paul Chai, malezijski botaničar. Prvi put se susreo s palmom 1997. dok je čistio gusto lišće koje je okruživalo mladu palmu kako bi ju bolje snimio.

‘Bez dojave ništa’

“Bez dojave našeg malezijskog kolege dr. Paula Chaia vjerojatno bismo ovu uzbudljivu novu vrstu zamijenili za neuglednu sadnicu palme i prošli bismo pokraj nje”, rekao je Kuhnhauser.

Znanstvenici otkrili novu vrstu palme

“Umjesto toga, znanstveno smo opisali nevjerojatno rijedak slučaj geoflorije, a to je podzemno cvjetanje i prvi poznati primjer te vrste u cijeloj obitelji palmi. To je doista otkriće koje se događa jednom u životu“, dodao je Kuhnhauser, istaknuvši pritom da su do sada uočili samo ženske cvjetove koji su zelenkastobijeli i neupadljivi.

“Plod je bijele boje kad je mlad, ali žarko crven kad je zreo i velik je do dva centimetra”, opisao je.

Pinanga subterranea tako se pridružila više od 2500 vrsta palmi koje su ranije poznate znanosti, a od kojih čak polovici prijeti izumiranje.

PHOTOS BY: William J. Baker, Royal Botanical Gardens, Kew / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.