104294303_570928446927836_3929849244106712531_n

Flix pokrenuo (r)evoluciju u autobusnom prijevozu

GREEN_300_listici_sredina

Ulaganje u nove tehnologije

Flix od samih početaka nastoji ponuditi atraktivni kolektivni prijevoz kako bi putnike uvjerio u korisnost održive usluge koja je pristupačna i povoljna. Iako je flota autobusa već sada ekološki prihvatljiva, u cilju smanjena emisije stakleničkih plinova te kako bi se provela uspješna zelena revolucija, Flix konstantno ulaže u nove zelene tehnologije...

Zahvaljujući svojoj velikoj i modernoj floti autobusa za velike udaljenosti koje pokreću konzervativni dizelski motori, Flix ima neka od ekološki najprihvatljivijih prijevoznih sredstava dostupnih na tržištu. Zajedno s raznolikim portfeljem projekata za daljnje smanjenje emisija, kao što su autobusi na bioplin, E-busevi i autobusi opremljeni solarnim panelom, Flixova predanost zaštiti planete proširuje se i na potrošača kojem se pruža mogućnost kompenzacije emisija CO2 prilikom kupovine karata. Osim toga Flix se uključio u neprofitnu organizaciju Leaders for Climate Action. Jedan od sljedećih koraka u održivoj mobilnosti je lansiranje prvih autobusa za velike udaljenosti na vodik.

Flix r(e)volucija kroz godine postojanja

2013: Nakon liberalizacije njemačkog tržišta, FlixBus započinje revoluciju u prijevozu putnika autobusom na daleke udaljenosti te je promijenio način na koji ljudi putuju diljem Europe. Postupnom integracijom naprednijeg Euro6 Diesel proizvoda, FlixBus je postao jedno od najodrživijih prijevoznih sredstava.

 2018: Stalnim rastom tvrtke, prevozeći milijune putnika diljem Europe, fokus i vizija Flixa se nisu promijenili. I dalje imamo u cilju nuditi održivu i pristupačnu mobilnost za svakoga. U cilju podizanja održivosti na sljedeći nivo, u suradnjis BYD-om te Yutongom, Flix je započeo pilot projekte s dva modela električnih autobusa. Tako su prvi električni autobusi na svijetu za velike udaljenosti svoje prve vožnje ostvarili u Njemačkoj i Francuskoj. Još jedna prekretnica u evoluciji Flixa bilo je uvođenje FlixTraina u Njemačkoj koji u potpunosti CO2 neutralan koristeći zelene energije. U 2020. zeleni put FlixTraina nastavljen je širenjem na Švedsku.

2020: Prvi FlixBus na solarne panele počeo je voziti od Dortmunda do Londona, te danas takav autobus vozi između Pariza i Eindhovena. Za ovaj pilot projekt FlixBus je surađivao s TRAILAR-om, britanskom tvrtkom koja nudi inovativna transportna rješenja za smanjenje utjecaja gospodarskih vozila na okoliš. Solarni paneli generiraju energiju za električnu potrošnju autobusa što učinkovito smanjuje potrošnju goriva, što dovodi do prosječne uštede od 1,7 litara dizela na 100 km i smanjenja emisije CO2 do 6,5%. Flix trenutno istražuje može li se ova inovativna tehnologija implementirati u cijeloj floti.

2021: Prvi autobusi na bioplin pušteni su u promet na linijama Amsterdam – Bruxelles i Stockholm – Oslo. Autobus između Nizozemske i Belgije pokreće bioplin Bio-CNG i proizvodi ga Iveco, dok autobus koji vozi između Švedske i Norveške pokreće bioplin Bio-LNG i model je Scania. Flix se udružio s dobavljačima plina OrangeGas i Gasum kako bi osigurao bioplin koji je najprikladniji za klimu. Korištenje autobusa na bioplin dovodi do 75% smanjenja CO2 u usporedbi s korištenjem dizela na istoj ruti. Zbog naše moderne i visoko učinkovite flote, odabirom FlixBusa i Flixtraina, spriječeno je ispuštanje 400.000 tona CO2.

Budućnost: Nakon što je već pokrenuo nekoliko pilot projekata i planira još mnogo njih u budućnosti, Flix udružuje snage s drugim proizvođačima kako bi razvio revolucionarni proizvod: prvi europski autobus za velike udaljenosti na vodik. U suradnji s Freudenberg Fuel Cell e-Power Systems i ZF Friedrichshafen, radi se na proizvodnji autobusa za velike udaljenosti s pogonom na gorive ćelije i očekuje se da će biti pušten u promet 2024. Cilj je uspostaviti sustav gorivih ćelija visokih performansi koji će zamijeniti konvencionalni dizelski pogon, u cilju postizanja klimatske neutralnosti u putovanju autobusom na velike udaljenosti.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.