egor-myznik-P6GG4LdPSBg-unsplash

Finske šume u velikim problemima: Zaraženo stotinu stabala

GREEN_300_listici_sredina

Opasan potkornjak

Važno je zato brzo reagirati, jer ako se zaražena stabla ne uklone na vrijeme, potkornjaci bi mogli napasti i zdrava, ubrzavajući tako ciklus uništavanja.

Šume u Finskoj ovih su dana izložene velikoj smrtonosnoj prijetnji. Posebna vrsta kukca izaziva ljuštenje kore i opadanje iglica s grana, a šume se suše diljem zemlje. Rezultat je to klimatskih promjena zbog kojih smrekov potkornjak odlazi sve sjevernije i ubija sve više stabala. Podsjetimo, tajge u Finskoj za planet su značajne jednako koliko i amazonska prašuma! Potkornjak većinom napada smreku , jednu od najčešćih vrsta drveća u Finskoj, buši koru i ondje polaže jajašca. Tako ubija drveće jer zaustavlja dotok vode i hranjivih tvari do viših grana stabla.

Šume u finskoj Laponiji sve su više pogođene njihovom najezdom.”Vrsta je prouzročila veliku štetu diljem srednje i istočne Europe, posebice od 2018.”, rekao je za AFP Markus Melin, znanstvenik s Finskog instituta za prirodne resurse. Istaknuo je pritom da je rizik od širenje ovog štetnika veći s klimatskim promjenama. Ovaj kukac ima najviše koristi od globalnog zatopljenja jer se zagrijavanjem Zemlje sve više širi, a razmnožava se sve češće.


“Ekstremno topla ljeta izravno pogoduju potkornjacima. Imaju manju smrtnost, razmnožavanje je brže”, rekao je Melin.Dok kornjaši obično napadaju slaba stabla, kad njihov broj dosegne kritičnu točku mogu početi napadati i zdrava, što može biti kobno za šume. Važno je zato brzo reagirati, jer ako se zaražena stabla ne uklone na vrijeme, potkornjaci bi mogli napasti i zdrava, ubrzavajući tako “ciklus uništavanja”, rekao je Melin.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.