pexels-pixabay-356049

FER gradi solarnu elektranu: Pokrivat će 50 posto njihovih potreba za električnom energijom

GREEN_300_listici_sredina

Sjajne vijesti s fakulteta

Svrha je i smanjiti utjecaj na lokalnu elektroenergetsku mrežu, sniziti financijske izdatke za električnu energiju FER-a, educirati i promicati važnost i načine integracije lokalnih fotonaponskih sustava i baterijskih spremnika široj zajednici...

Fakultet elektrotehnike i računarstva započeo je realizaciju projekta izgradnje nove vlastite solarne elektrane ukupnog kapaciteta 600 kW na AC strani i baterijskog spremnika koji će omogućiti maksimizaciju korištenja sunčeve energije. Novi sustav ukupne je vrijednosti 815 tisuća eura.

Riječ je o nadogradnji već postojeće sunčane elektrane (oko 100 kW) i baterijskih spremnika, a jednom izgrađena elektrana će pokrivati oko 50 posto potreba za električnom energijom FER-a, uz godišnje smanjenje CO2 otiska od 109 tona. Glavni cilj projekta je povećati korištenje tehnologija s manjom emisijom ugljika instalacijom lokalne proizvodnje električne energije iz fotonaponskog sustava podržanog baterijskim spremnikom, na krovište/unutar zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), te time doprinijeti lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Osim navedenog glavnog cilja, svrha je smanjiti utjecaj na lokalnu elektroenergetsku mrežu, sniziti financijske izdatke za električnu energiju FER-a, educirati i promicati važnost i načine integracije lokalnih fotonaponskih sustava i baterijskih spremnika široj zajednici, otvoriti vrata novom istraživanju te promovirati mogućnost financiranja projekata iz Programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i sličnih.

Projekt je financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru programa “Energija i klimatske promjene”. Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a razdoblje trajanja provedbe projektnih aktivnosti je od 1. lipnja 2022. do 30. travnja 2024.

Potpora EGP financijskog mehanizma predstavlja doprinos Islanda, Lihtenštajna i Norveške ka zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi. Cilj Programa “Energija i klimatske promjene” je povećano korištenje energetske tehnologije s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnošću opskrbe.

 

PHOTOS BY: FER, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.