pomrčina sunca naslovna

Fenomen kojem će neki svjedočiti: Najspektakularnija pomrčina Sunca ovog stoljeća očekuje se u travnju

GREEN_300_listici_sredina

Trajat će 4 minute i 28 sekundi

Na nekim dijelovima Zemlje stanovništvo će 8. travnja moći svjedočiti potpunoj pomrčini Sunca. Riječ je o najspektakularnijoj pomrčini u ovome stoljeću jer će Mjesec sakriti 'lice' Sunca na 4 minute i 28 sekundi.

Svemirski fenomeni u nama bude divljenje i čuđenje i doista ih je uzbudljivo promatrati. Iz NASA-e su najavili najspektakularniju pomrčinu sunca u ovome stoljeću, a riječ je o potpunoj pomrčini jer će Mjesec proći između Sunca i Zemlje, potpuno blokirajući lice vatrenog planeta.

Ovaj događaj vidjet će se sa Zemlje 8. travnja, a u njemu će najviše moći uživati stanovnci američkog kontinenta jer će fenomen u potpunosti biti vidljiv od Kanade do Meksika. Pomrčina će se najduže zadržati iznad Meksika, u trajanju od  4 minute i 28 sekundi.

Tijekom potpune pomrčine Sunca, na Zemlji dolazi do drastičnog smanjenja svjetlosti pa će stanovništvo na područjima gdje je ona vidljiva imati osjećaj kao da je sumrak ili tek rano svitanje.

pomrčina sunca

U većini Europe potpuna pomrčina, koja će započeti u južnom dijelu Tihog oceana i putovati do sjevernog Atlantskog oceana, nažalost neće biti vidljiva. Međutim, u djelomičnoj pomrčini moći će uživati na Svalbardu (Norveška), Islandu, u Irskoj, na zapadu Velike Britanije, sjeverozapadnim dijelovima Španjolske i Portugala, Azorima i Kanarskim otocima.

Sljedeća pomrčina Sunca bit će tek 23. kolovoza 2044. godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.