Apple-iPhone-14-iPhone-14-Plus-hero-220907

Evo zašto ne biste trebali kupiti najnoviji iPhone 14

GREEN_300_listici_sredina

Je li najnoviji model stvarno neophodan?

Milijuni novih iPhonea 14 uskoro će se naći u rukama uzbuđenih kupaca, s izlaskom novog modela 16. rujna. Međutim, bilo bi poželjnije kada dolazak najnovijeg iPhonea ne bi izazvao toliki interes javnosti.

Nove i poboljšane značajke iPhonea 14 uključuju nešto manji ugljični otisak. Naime, iPhone 14 predstavlja 61 kg CO2e u stakleničkim plinovima u usporedbi sa 64 kg CO2e za ekvivalentni iPhone 13. Ali zamijeniti svoj stari pametni telefon za najnoviji model je najgora stvar koju možete učiniti. Prema vlastitim mjerenjima Applea, 79 posto emisije ugljika u životnom ciklusu telefona oslobađa se tijekom proizvodnje.

Odupiranje porivu za posjedovanjem najnovijeg iPhonea neće poništiti emisije za uređaje koji idući tjedan stižu na police, ali će pomoći u ograničavanju broja proizvedenih telefona u budućnosti. S oko 211 milijuna pametnih telefona prodanih u EU godišnje, svaki traje u prosjeku tri godine prije nego što se zamijene, ključna je borba protiv mišljenja da je riječ o zastarjelim telefonima.

Apple je prethodno kažnjen za 10 milijuna eura od strane talijanskog antimonopolnog nadzornog tijela nakon što je otkrio da su ažuriranja softvera tvrtke “uzrokovala ozbiljne smetnje” i crpila bateriju bez upozorenja. To je potaknulo ljude na kupnju novih telefona, iako je Apple negirao da mu je to bila namjera. Također je lobirao protiv zakona o pravu na popravak u SAD-u, čime je osujetio djelovanje na sve veći problem toksičnog e-otpada.

Velik dio emisije CO2 koji se oslobađa pri stvaranju novog pametnog telefona dolazi od rudarenja rijetkih materijala unutar njih. Prema jednom izvješću, “kupnja novog telefona oduzima isto toliko energije koliko i punjenje i rad pametnog telefona cijelo desetljeće.” Ali Apple, najveća svjetska tehnološka tvrtka, pokušava raščistiti svoje djelovanje na ovom i drugim ekološkim frontama. Tvrdi da koristi 100 posto recikliranih rijetkih zemnih elemenata u svim magnetima za iPhone 14, koji predstavljaju gotovo sve rijetke zemne elemente u uređaju.

Godine 2019. Apple je, zajedno s Googleom, Dellom, Microsoftom i Teslom, imenovan kao tuženik u tužbi pokrenutoj u ime obitelji iz Demokratske Republike Kongo (DRC), čija su djeca ozlijeđena i ubijena dok su iskopavali kobalt. Tvrtke poriču korištenje dječjeg rada, tvrdeći da ne posjeduju rudnike kobalta, niti mogu identificirati točan izvor materijala koji koriste. A sudac američkog okružnog suda odbacio je pravni slučaj protiv njih prošle godine. No nova pitanja postavila je nevladina organizacija Global Witness u travnju, s istragom koja sugerira da se Apple, Nokia i Samsung oslanjaju na shemu dubinske analize opskrbnog lanca koja se koristi za pranje konfliktnih minerala iz DRC-a.

Apple tvrdi da je “predan postavljanju najviših standarda odgovornog nabave materijala koji se koriste u proizvodima”, u svom najnovijem izvješću o napretku u zaštiti okoliša. Godine 2020. Apple je najavio planove da do 2030. postane potpuno ugljično neutralan, obuhvaćajući sve od lanca opskrbe proizvodnje do životnog ciklusa proizvoda. Međutim, teško je to zamisliti ako tvrtka nastavi ovako često izbacivati nove modele i proizvoditi ih u ovolikoj količini.

PHOTOS BY: Apple / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.