datingscout-Cu801se37-k-unsplash

Evo koji su europski gradovi proglašeni prijestolnicama pametnog turizma

GREEN_300_listici_sredina

Jeste li ih već posjetili?

Ako ćete se iduće godine zaputiti u Španjolsku ili Cipar, onda svakako neka na listi gradova budu i Sevilla i Pafos. Upravo su oni postali Europske prijestolnice pametnog turizma za 2023. godinu.

Briselski žiri je odlučio. Europske prijestolnice pametnog turizma za 2023. godinu su španjolska Sevilla i ciparski Pafos. U četvrtom izdanju natjecanja, sedam gradova finalista s kontinenta predstavilo je svoje vizije razvoja uspješnog turističkog gospodarskog modela u doba post-COVID-a i energetske tranzicije.

Dva pobjednika predstavila su najistaknutije programe aktivnosti koje namjeravaju provoditi tijekom 2023. godine. Istakli su se i svojom sposobnošću da budu uzori drugim gradovima.

Dvije europske prijestolnice pametnog turizma dobit će namjenski izgrađenu skulpturu za svoje gradske centre, koja će biti istaknuta tijekom njihove godine kao europske prijestolnice pametnog turizma. Nadalje, pobjednički gradovi će dobiti promotivnu podršku i postati dio rastuće mreže pametnih turističkih gradova u Europi.

Mreža olakšava dijeljenje znanja i razmjenu najboljih praksi putem niza radionica i objavljivanja vodiča za najbolje prakse. Europske prijestolnice pametnog turizma postat će dio post-COVID oporavka europske turističke industrije koji uključuje podršku inovativnim turističkim mjerama i postavljene su da postanu uzori za digitalni, pristupačan, održiv i kreativan turizam u Europi i šire.

Europska prijestolnica pametnog turizma inicijativa je EU-a koja ima za cilj promicanje pametnog turizma u EU-u nagrađivanjem gradova za njihove pionirske pristupe pametnom turizmu u pristupačnosti, digitalizaciji, održivosti te kulturnoj baštini i kreativnosti. Inicijativa nastoji poticati inovativni, održivi i uključivi razvoj turizma, kao i širiti i olakšati razmjenu najboljih praksi. Također, slovenski Kranj proglašen je Europskom destinacijom izvrsnosti 2023. godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.