skyler-smith-Wp7gYqI9_3Y-unsplash

Evo gdje možete odložiti božićna drvca nakon blagdana

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo odgovore

Građani će moći odložiti svoja drvca na najbliže zelene površine pokraj svojih domova, no iz Zagrebačkog holdinga upozoravaju da to mora biti tako da drvca ne ometaju promet, kao i da ne zaklanjaju prolaz pješacima. 

Većina će građana, tradicionalno, bor raskititi na blagdan Sveta tri kralja koji se obilježava 7. siječnja. Nakon što se pospreme lampice i ukrasi koji su krasili božićna drvca u stotine domova, to drvce treba negdje pravilno i odložiti. Za sve one koji su se ove godine odlučili na živo drvce u posudi, potpuno je jasno da će to drvce i posaditi u dvorištu ili pokloniti nekomu. No, što je s rezanim borovima pa i umjetnim kojih se ljudi žele riješiti?

Iz Zagrebačkog Holdinga odgovorili su nam da akcija prikupljanja i odvoza božićnih drva kreće od 9.1.2023. godine. Građani će moći odložiti svoja drvca na najbliže zelene površine pokraj svojih domova. Upozoravaju pritom da to mora biti tako da drvca ne ometaju promet, kao i da ne zaklanjaju prolaz pješacima.  “Mole se građani da drvca budu grupirana, odložena bez ukrasa i plastičnih vreća te da budu dostupna vozilima Zrinjevca“, odgovorili su nam.

Nakon što se drvca prikupe odvest će se na gradske kompostane te će se tamo, daljnjom obradom, u procesu kompostiranja dobiti organski poboljšivač tla, odnosno kompost, koji može pomoći u regeneraciji prirodnog okoliša. Proces kompostiranja inače pomaže u smanjenju emisija CO2 i metana. Ako se drvce baci na odlagalište, ondje će se polako razgraditi, ali proizvest će se više metana, koji je oko 25 puta snažniji od dioksida u zagrijavanju naše atmosfere.

Svi oni koji žele baciti svoja umjetna drvca to mogu pravilno učiniti u najbližem reciklažnom dvorištu, dodali su iz Holdinga.

 

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.