julia-kuzenkov-TjFetPc6NXs-unsplash

Europski je tjedan za smanjenje otpada: Edukativnim programom uključena i četiri hrvatska grada

GREEN_300_listici_sredina

Kružno gospodarstvo kao glavna tema

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U cijeloj Europi započeo je Europski tjedan za smanjenje otpada. Na razne su se načine zemlje uključile u obilježavanja ovog važnog tjedna, a u Hrvatskoj na manifestaciji sudjeluju četiri grada Zagreb, Rijeka, Pula i Tisno.

Od 20. do 28. studenog u brojnim se europskim zemlja obilježava Europski tjedan za smanjenje otpada. Riječ je o najvećoj  europskoj inicijativi koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom. Na sudjelovanje u ovoj sve važnijoj manifestaciji potiče se sve, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i same građane, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu.

U našoj zemlji na Europski tjedan za smanjenje otpada prijavila su se četiri grada; Zagreb, Rijeka, Pula i Tisno koji će kroz različiti program predstaviti građanima važnost smanjenja otpada kao i osvijestiti problem gomilanja istog koji je već odavno postao jedna od glavnih prijetnja okolišu. U Tisnom će primjerice obnoviti dječje igralište na lokalnoj plaži. Igralište će biti obnovljeno ponovno korištenim gumama u obliku različitog voća i povrća i time će odati počast za život važnim oprašivačima. Stari tobogan bit će obojen u obliku pčele, dok će stari zaštitni jastučići ilustrirati košnice. Novo igralište služit će kao interaktivno edukativno igralište koje će poticati djecu na to kako smanjiti, ponovno upotrijebiti i reciklirati različite materijale, kako zaštititi oprašivače i biološku raznolikost biljaka te kako cijeniti hranu koju jedu.

U Zagrebu će inicijativa Zelena akcija organizirati swap party, odnosno razmjenu stvari kako bi se ukazalo na cirkularnost i obeshrabrilo životnu filozofiju bacanja neželjenih najčešće odjevnih komada. Ono što se ne uspije zamijeniti, bit će donirano socijalnoj zadruzi Humana Nova. Pula je u svom Repair cafeu Re-Geppetto niz radionica posvećenih kreativnosti i održivosti, a jedna od njih je i kako redizajnirati stari tekstil. Rijeka je za svoje građane pripremila najraznolikije aktivnosti.

Novo vrijeme za stare stvari naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju, kroz 5 različitih aktivnosti i tema namijenjenih za sve dobne skupine, obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada, ponajprije s ciljem podizanja svijesti o smanjenju nastanka otpada te će na taj način omogućiti razmjenu iskustva, vještina popravljanja te usvajanja praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene koje sudionici mogu nadalje primjenjivati u svakodnevnom životu i time doprinijeti kako smanjenju otpada tako i razvijanju održivog društva. Festival je započeo danas, 22. studenog radionicom Otpad ne stvaraj, stvari popravljaj, a narednih dana slijedi predstava Eko patrola, radionica kompostiranja, radionica recikliranja plastičnih vrećica i još mnogo toga. Cijeli raspored riječkog tjedna za smanjenje otpada pogledajte ovdje.

PHOTOS BY: Instagram, Facebook, Unsplash, cistocarijeka.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.