257521233_126156666505940_8761652155841383315_n

Europska komisija želi zaustaviti brzu modu uvođenjem novih pravila

GREEN_300_listici_sredina

Korak bliže kružnom gospodarstvu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Novi prijedlog Europske komisije usmjeren je na dizajn, popravak i recikliranje odjeće, a pravila bi se ubuduće odnosila na sve proizvode na području Europske unije. Proizvođači će morati osigurati da njihova odjeća bude ekološka i izdržljiva, a kupcima će morati pružiti informacije o trajnosti proizvoda i mogućnosti popravka. Ova inicijativa je još jedan korak bliže prema kružnom gospodarstvu.

Europska komisija predložila je u srijedu nova pravila kojima bi postavila obvezne minimume recikliranog tekstila do 2030. te druge promjene koje osiguravaju provedbu kružnog gospodarstva. Odjeća, namještaj i pametni telefoni koji se prodaju u Europi moraju biti dugotrajniji i lakši za popravak.

“Želimo da održivi proizvodi postanu norma”, rekao je potpredsjednik komisije Frans Timmermans, prenosi AP News. “Odjeća koju nosimo trebala bi trajati dulje od tri pranja.” Prema Europskoj agenciji za okoliš, upotreba odjeće u Europi u prosjeku ima četvrti najveći utjecaj na okoliš i klimu, a premašuje ga samo hrana, stanovanje i prijevoz.


Prijedlog bi proširio Direktivu o ekološkom dizajnu koja trenutno postavlja standarde energetske učinkovitosti proizvoda kao što su grijači, računala i kućni aparati. Komisija također želi da ih tvrtke informiraju o tome koliko neiskorištenih proizvoda šalju na odlagališta.

“Komisija nastoji zaustaviti brzu modu uvođenjem pravila o tekstilu koji će se koristiti na europskom tržištu”, rekla je Iona Popescu iz neprofitne organizacije Environmental Coalition on Standards za BBC News.

Trenutačno je modna industrija četvrti najveći zagađivač u EU, nakon hrane, stanovanja i transporta. Budući da se tri četvrtine tekstila i odjeće kupljene u EU uvozi iz inozemstva, nova pravila mogu imati međunarodne implikacije.

Europska komisija također predlaže nova prava za potrošače koja se odnose na to da potrošači trebaju znati koliko dugo će proizvodi trajati, mogu li se popraviti i kako se mogu popraviti. Također, komisija nastoji zabraniti tvrtkama da se lažno oglašavaju o svojim održivim praksama ili da na drugi način daju pogrešne tvrdnje o održivosti svojih proizvoda.

“Podržavamo potrošače koji žele kupovati proizvode koji traju dulje i koji se mogu popraviti”, rekla je u izjavi za medije potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová. “Moramo osigurati da njihovu namjeru ne ometaju pogrešne informacije. Ovim prijedlogom dajemo im snažne nove alate za donošenje informiranih odluka te za povećanje održivosti proizvoda i našeg gospodarstva.”

Nova pravila dio su cilja EU-a da bude ugljično neutralna do 2050. godine. “High street brendovi zasljepljuju nas golemim količinama jeftine odjeće koja nije izrađena tako da traje dugo, a ne odgovaraju za goleme količine otpada koji stvaraju. To je pogrešno i vjerojatno će se promijeniti nakon današnje objave”, rekla je ravnateljica nevladine organizacije Changing Markets Foundation Nuša Urbančić.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram @ar_recycle / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.