ather-energy-yZnyYBEgsdo-unsplash

EU: Potvrđen je kraj za benzince i dizelaše od 2035.

GREEN_300_listici_sredina

Dio većeg paketa politika o klimatskim promjenama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Zastupnici Odbora za okoliš Europskog parlamenta u utorak su podržali plan EU za učinkovitu zabranu prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine.

Zastupnici u Odboru za okoliš Europskog parlamenta podržali su plan EU-a o zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035., ali su glasali protiv prijedloga za radikalno smanjenje emisija CO2 unutar ovog desetljeća.

Odbor nije podržao prijedlog nekih zakonodavaca da se ide dalje od onoga što je predložila Komisija. Europska komisija je zacrtala smanjenje emisije CO2 za 55 % do 2030. u odnosu na razine iz 2021. godine. Neke interesne skupine zahtijevale su i više, što bi proizvodnju i prodaju dizelaša i benzinaca učinilo neodrživom.

Takav potez Odbora će vjerojatno pozdraviti mnogi kupci (i predstavnici autoindustrije, koji su vjerojatno lobirali za ovakvu odluku) jer to znači da cijene novih automobila ne bi trebale pretjerano rasti te da ćemo vjerojatno i dalje kupovati male gradske automobile (koju su nam najpristupačniji) do 2030. godine.

Kombiniranjem električnih automobila i vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem proizvođači automobila vjerojatno će postići tražene ciljeve smanjenja emisija. Odbor je podržao prijedlog za 100-postotno smanjenje emisije CO2 do 2035., što bi onemogućilo prodaju novih vozila na fosilna goriva u bloku od 27 zemalja.

Europska komisija predložila je ciljeve kao dio većeg paketa politika o klimatskim promjenama prošlog srpnja. Cijeli će Europski parlament u narednim mjesecima glasati o prijedlozima za emisije CO2 u automobilskom sektoru, nakon čega zastupnici i države EU moraju pregovarati o konačnim pravilima.

EU također raspravlja o tome da se državama uvjetuje širenje mreže punionica za električna vozila. Bez toga ideja o kraju prodaje benzinaca i dizelaša 2035. godine nema previše smisla.

Izvor: revijahak.hr

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.