MicrosoftTeams-image (10) (1)

Erumpirao najveći vulkan na svijetu: Izdano crveno upozorenje

GREEN_300_listici_sredina

Stanovništvo na oprezu

Erupcija je počela u nedjelju kasno navečer na vrhu vulkana na Velikom otoku. Za sad nema prijetnje obližnjim naseljima, javlja Američki geološki institut

Erumpirao je najveći aktivni vulkan na svijetu. Mauna Loa na Havajima izbacila je vulkanski pepeo i krhotine, objavile su lokalne vlasti u ponedjeljak. Kako javlja Američki geološki institut, erupcija je počela u nedjelju kasno navečer na vrhu vulkana na Velikom otoku. Za sad nema prijetnje obližnjim naseljima, dodali su.

Ipak, izdano je upozorenje stanovništvu koje se nalazi u blizini vulkana koje je u opasnosti od toka lave, da bi trebali obaviti pripreme u slučaju moguće erupcije. “Tokovi lave u području vrha vidljivi su iz Kone. Trenutno nema naznaka bilo kakve migracije erupcije u zonu rascjepa. Razina upozorenja za vulkan ostaje na crvenom“, objavili su iz Instituta.

Kako smo ranije izvještavali, to je područje u posljednjih nekoliko dana pogođeno potresima, što je zabrinulo znanstvenike. Vulkan nije erumpirao od 1984. godine, a društvenim mrežama dijele se snimke erupcije.

Mauna Loa jedan je od pet vulkana, koji je posljednji put erumpirao prije 38 godina, a ukupno 33 puta. Iznimno je opasan zbog svoje veličine. Naime, može skladištiti više magme, što dovodi do većih tokova lave kada dođe do erupcije. Podsjetimo, vulkan se nalazi u blizini vulkana Kilauea, koji je poznat po erupciji iz 2018. godine kojom je uništeno gotovo 700 domova.

Havajski vulkanski opservatorij ima više od 60 GPS stanica na vulkanu kojima se vrše mjerenja kako bi se procijenila lokacija i količina magme koja se nakuplja ispod njegove površine.

PHOTOS BY: USGS / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.