roman-fox--iVNDAOeXn8-unsplash

Erasmus: Poslovna putovanja ispod 700 km morat će se obavljati vlakom

GREEN_300_listici_sredina

Prvo sveučilište s održivom politikom putovanja

Od 2022. zaposlenici Erasmus sveučilišta više ne smiju rezervirati letove za poslovna putovanja kraća od 700 kilometara nego ih zamijeniti za osam sati vožnje vlakom.

Mjerom zabrane letova ispod 700 kilometara svjetski poznato nizozemsko sveučilište želi ograničiti sve emisije na koje može utjecati, kaže voditeljica održivosti Mariecke van der Glas. Istraživači i akademsko osoblje često su na putu između različitih sveučilišta, uglavnom po Nizozemskoj i Europi.

Prema online CO2–Footprintu, u 2019. i 2020. prijevoz, uključujući putovanja studenata i osoblja, prijevoz tereta i poslovna putovanja bila su odgovorna za oko 70 posto ukupnih emisija CO2 sveučilišta, što ga čini najvećim onečišćivačem. U 2019. (posljednja godina prije karantene i zabrane putovanja) 26 posto ukupnih emisija ostvareno je poslovnim letovima, a samo 0,09 posto poslovnim putovanjem vlakom. Prelazak na željeznicu će imati veliki utjecaj na sveukupni ugljični otisak institucije jer se većina tih poslovnih putovanja odvija po Europi, na udaljenostima koje je lako obaviti vlakom.

Kao što promjena na bolje kreće od svakog od nas individualno, i sveučilišta imaju priliku dati svoj doprinos. Ovakva rješenja pokrenuta samoinicijativno, koja će nadamo se postati trend, odličan su pokazatelj da smo na pravom putu. Uvjete i pravila za poslovna putovanja lakše je pooštriti nego druge oblike mobilnosti, poput putovanja na posao. Činjenica da sveučilište želi da se zaposlenici više voze vlakom također znači da će troškovi rasti. Koliko, još je neizvjesno. Po nekim istraživanjima putovanja vlakom su u prosjeku dvostruko skuplja nego letovi, ali 80% su manje štetna za okoliš.
Živimo u užurbanom dobu i velikoj većini nas bi godilo malo usporiti tempo. Putovati vlakom znači vidjeti prirodu, gradove i rijeke. U osnovi je to putovanje kroz život. Više sveučilišta i istraživačkih instituta trebalo bi slijediti ovaj primjer.

Izvor: www.erasmusmagazine.nl

PHOTOS BY: Facebook; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.