domenico-loia-cfjSg0zSQ3Q-unsplash (1)

Energetska učinkovitost na prvom mjestu: Rovinjska bolnica dobiva dizalicu topline direktno iz mora

GREEN_300_listici_sredina

U okviru programa "Energija i klimatske promjene"

Rovinjska bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" dobiva dizalicu topline iz mora, a cilj je postati što energetski učinkovitiji. Ova će bolnica postati prva takvog tipa u Istri.

Kako bi postigli što veću energetsku učinkovitost, u rovinjskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” provodit će se pilot projekt dobivanja toplinske energije iz mora. Projekt je uspješno kandidiran za financiranje putem fondova za što je osigurano 85 posto bespovratnih sredstava od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014-2021. godine u okviru programa “Energija i klimatske promjene“.

Riječ je zapravo o dizalici topline koja iskorištava snagu mora u zemlji. Toplinska pumpa će napajati bolnicu, a za cilj ima donijeti održivu energiju zgradama arhitektonske baštine uz minimalnu vanjsku intervenciju, čuvajući njihov izgled, te istovremeno omogućujući veću energetsku neovisnost. Kako se navodi u priopćenju Grada, dvije zgrade bolnice u Rovinju trenutno koriste uljne grijalice, koje također dolaze s arhitektonski invazivnim sustavom cijevi, koje se protežu unutar i izvan zgrade. Dodatkom dizalice topline, koja će koristiti energiju izravno iz mora, vlasti će moći ukloniti cijeli taj sustav. S jedne strane, toplinske pumpe neće trebati vanjske cijevi, što će dovesti do manjeg gubitka energije zimi, a također će moći komunicirati s postojećim sustavom cijevi u zgradi.

Štoviše, instaliranje sustava zahtijevalo bi namjensku podrumsku prostoriju, međutim, mogla bi jednostavno zauzeti prostor koji su prethodno koristili uljni grijači. Dizalica topline moći će zadovoljiti 100% potreba zgrade za vodom, proizvodila bi 25 do 100 kilovata energije. Projekt podržava i Istarska regionalna energetska agencija (IRENA). Pomažu lokalnim vlastima u stručnosti u korištenju fondova EU i EEA, kao i u korištenju mora za proširenje ciljeva energetske tranzicije, posebice u zaštićenim zgradama.

PHOTOS BY: Unsplash, Grad Rovinj / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.