Elon Musk – climate influncer današnjice

GREEN_300_listici_sredina

Kako je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu postao agent za klimatske promjene?

Često pod reflektorima javnosti više zbog svog neobičnog privatnog života nego zbog svojih poslovnih uspjeha, rođeni Južnoafrikanac Elen Musk

Od skandala do inovativnosti, od nerazumijevanja do genijalnosti tanka je granica, a oko nje godinama uspješno pleše Elon Musk. Ime koje vežemo uz PayPal, SpaceX, Teslu, Neuralink, Boring Company i još mnogo svjetskih tvrtki i brendova. Njegov poslovni uspjeh doista je neupitan, no prava snaga uspjeha leži u oslanjanju na dizanje svijesti o održivosti i progovaranju o situacijama koje su zahvatile okoliš. Od električnih automobila do solarnih panela, Elon Musk je svoje srce, um i novčanik uložio o kreiranje nove budućnosti koja brine o planetu. Nije neobično da ga se danas zove climate influencerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tesla (@teslamotors) on

Osnivač i vlasnik SpaceX-a i Tesle jedan je od najznačajnijih zagovornika ekološkog pokreta današnjice. Naravno, njegov nimalo jednostavan životni put od preživljavanja s jednim dolarom dnevno u Pretoriji, preko prekidanja studijskog obrazovanja do današnjih uspjeha koji se ne mogu standardno mjeriti, doista je nevjerojatan. Ipak, vrijednost više njegovoj moći “influencinga” daje i njegov karakter i glas. Nije jedina osoba na svijetu koja se odlučila progovoriti o održivoj budućnosti, no jedan je od rijetkih koji privlače pažnju. Od Muskove sposobnosti da utječe na društvene medije do intervjua koji daje, Elon je uspio svoju poruku prenijeti milijunima u svijetu. “Igramo jednu ludu igricu s atmosferom i oceanima. Uzimamo velike količine ugljika iz zemlje i lansiramo ga u atmosferu, a to je vrlo opasno!”, objasnio je u jednom intervjuu Elon.

Osim što se putem svog medijskog pristupa ne libi reći što misli o društvenim promjenama današnjice, Elon Musk u istom trenutku ne mlati praznu slamu. Promišljeno investira u projekte i udruge za koje procijeni da su u mogućnosti pomoći zaštiti okoliša današnjice. Isto tako, Muskov plan je velike pogone koje ispuštaju veliku količinu CO2 u atmosferu oporezivati, a taj plan nije ostao samo na riječima. Shell i Walmart su samo neke od tih tvrtki koje su ušle u skupi proces oporezivanja, nakon što je otkriveno koliki ugljični otisak ostavljaju na planetu. Globalna ekonomija prodrmana saznanjima o vrijednosti ugljika i njegove štetne transmisije u atmosferu, itekako je počela promišljati kako promijeniti fundamentalno krivo ekonomsko stajalište.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tesla (@teslamotors) on

Zanimljivo je da cijela Muskova filozofija uopće nije započela iz brige za okoliš sam po sebi, nego ga je više od svega zanimala održivost i benefit budućih generacija. Htio je znati u kakvom stanju će planet ostaviti svojoj djeci, te investiranjem u razvoj električnih automobila i solarnu energiju utjecati na to da budućnost Zemlje bude što očuvanija. Naravno, kroz edukaciju o razvoju električnih automobila i alternativne energije uopće, osnivač branda Tesla došao je do novih zaključaka, a to je kako spriječiti štetno djelovanje fosilnih goriva. Njegov put prema održivosti sada je postao usko vezan i uz ekološku osviještenost.

Muskov pogon električnih automobila Tesla odigrao je značajnu ulogu u svijetu. Vozači su sve više primjećivali štetnost fosilnih goriva, a oni još više dalekovidni solarnu se energiju izdvojili kao izvor održivosti. Do sada je Tesla kao brand iznjedrila mnoge uspjehe. Između ostalog, konkurentima su davali patentirane električne automobile kako bi povećali konkurentnost istih na tržištu, a Teslina tvornica u Nevadi, Gigafactory, do danas je najveća građevina na svijetu koja se napaja obnovljivom i čistom energijom. Uz to, prodano je preko 350 000 Tesla u svijetu prošle godine, zbog čega se broj vozila upogonjenih na fosilna goriva drastično smanjio. Vezano na solarnu energiju, Tesla isto tako pokušava solarnu energiju u potpunosti implementirati u kućanstva. Zbog svega ovoga Musk ima sve više pristaša (riječ koja ovdje nema negativnu konotaciju) diljem svijeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tesla (@teslamotors) on

Pa kako zapravo postati climate influencer?

Ne morate posjedovati Teslu, naravno! Malim dnevnim promjenama svatko od nas može utjecati da naš planet postane bolje mjesto sutrašnjice. Prigrliti solarnu energiju jedan je od koraka, a kako biste pratili da idete u dobrom smjeru, možete se osvrnuti na ugljikov kalkulator, koji će vam izračunati koliko u danu ugljika zapravo potrošite, točnije kako da taj rezultat postane nula.

PHOTOS BY: YT Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.