Small-17220-MaseratiMC20prototypeMarzagliaCircuit

Elektrifikacija luksuznih automobila: Maserati i Cadillac postaju ugljično neutralni

GREEN_300_listici_sredina

Automobilska industrija u novom ruhu

Zelena tranzicija zahvatila je automobilsku industriju. Luksuzni brandovi automobila ulažu goleme napore kako bi u što kraćem roku elektrificirali svoja vozila i postigli ugljičnu neutralnost.

Europska komisija postavila je okvir za klimatsku i energetsku politiku do 2030. godine. Time su utvrđeni ciljevi kojima bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, povećao udjel obnovljive energije i poboljšala energetska učinkovitost. Luksuzni brandovi automobila objavili su novitete u svom poslovanju kako bi se pridružili postizanju ugljične neutralnosti. Novu liniju električnih vozila nedavno je predstavio Maserati, General Motors će započeti proizvodnju svog prvog električnog Cadillaca, a druge marke luksuznih sportskih automobila, poput Porschea, Ferrarija i Lamborghinija, najavile su nove planove elektrifikacije svojih vozila.

Talijanski proizvođač luksuznih automobila Maserati najavio je potpuno električnu liniju vozila pod nazivom Folgore, uključujući sljedeću generaciju sportskog kupea GranTurismo, električnu verziju najprodavanijeg Levantea, potpuno novi SUV Grecale i nekoliko drugih luksuznih sportskih automobila i kabrioleta.

Tvrtka je rekla da će ponuditi električne verzije svih svojih modela do 2025. i do 2030. godine prodavati isključivo električna vozila. Izvršni direktor Maseratija Davide Grasso na konferenciji za medije rekao je da će Maserati također nastojati potpuno ukinuti prodaju svojih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2030., iako će to ponajprije ovisiti o pojedinačnim tržištima i zahtjevima kupaca.

.
General Motors je američka korporacija koja proizvodi automobile od 1908. godine, a u nastojanju da do 2025. svrgne Teslu s trona u prodaji električnih automobila, uložili su 6,6 milijardi dolara kako bi povećali proizvodnju električnih vozila i izgradili tvornicu baterija. Cadillac Lyriq je prvi električni automobil kojim se tvrtka želi otisnuti u proizvodnju isključivo električnih automobila. Automobil je prvi puta predstavljen u kolovozu 2020., a na tržištu bi se mogao naći već u svibnju ove godine.

Cadillac Lyriq je električni luksuzni SUV srednje veličine kojim General Motors uvodi novu generaciju tehnologije baterija, dinamičan stil i najnovije tehnološke značajke Cadillac-a, a očekuje se da će doći na tržište na ljeto ove godine. “Klimatske promjene su stvarne, a mi želimo biti dio rješenja ulažući sve u električna vozila”, izjavila je predsjednica i izvršna direktorica General Motorsa Mary Barra.

Iako su prethodni planovi su uključivali mješavinu potpuno električnih i plug-in hibridnih električnih vozila, Porsche je prošli tjedan najavio kako će do 2030. proizvoditi 80% vozila na električni pogon.  “Budućnost Porschea je električna”, rekao je predsjednik Uprave Porschea Oliver Blume u izjavi za medije.

EVO Magazin prenosi kako će Ferrarijev prvi električni automobil stići na tržište do 2025. godine. Ferrari proizvodi superautomobile, a njihov prvi električni automobil vjerojatno će biti hiperautomobil koji će se natjecati s onima poput Lotusa Evije i Rimac Concepta 2.

Prvi električni Lamborghini trebao bi stići 2027. ili 2028. godine”, rekao je izvršni direktor Stephan Winkelmann za Inside EVs. U planu im je izraditi četiri modela od kojih će dva biti sportski automobili.

PHOTOS BY: Maserati, General Motors / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.