eo-charging-tesco-home-delivery-ev-charging-12-10-21 (1)

Električna tranzicija najvećeg britanskog supermarketa: Tesco odlučno smanjuje svoj ugljični otisak

GREEN_300_listici_sredina

Odmak od fosilnih goriva

S obzirom na to da je dostava na kućna vrata sve poželjnija, možda bi i naši supermarketi mogli razmisliti o ovakvoj električnoj tranziciji.

Lanac supermarketa, Tesco, u siječnju je izbacio dva električna kamiona za dostavu. Transformirajući način dostave hrane i drugih proizvoda smanjit će svoj ugljični otisak i time pridonijeti zelenoj tranziciji. To je prvi supermarket u Velikoj Britaniji koji koristi potpuno električne kamione, navodi Tesco. Supermarket je također počeo sa zamjenom svojih kombija za kućnu dostavu na kombije koji imaju potpuno električni pogon. Time lanac želi postići cilj neto nulte emisije za svoje poslovanje do 2035. godine, a do 2025. tvrtka planira sav transport vršiti električnim vozilima.

“Već smo napravili veliki pomak prelaskom na električne kombije za kućnu dostavu te uvođenjem punjača za električna vozila na parkiralištima za naše kupce“, rekao je za britanske medije izvršni direktor Tesco supermarketa, Jason Tarry. “Uzbuđen sam što Tesco također može predvoditi inovacije u električnom prijevozu, pomažući u smanjenju izvora emisija iz cestovnog prometa.”
Tescov odmak od fosilnih goriva u skladu je s nastojanjem Ujedinjenog Kraljevstva da smanji svoj ugljični otisak u transportu do 2050. godine.

U studenom 2021. britanski premijer Boris Johnson najavio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo postupno ukinuti prodaju novih teških teretnih vozila na plin i dizel do 2040. godine. Do 2030. svi novi automobili i kombiji također moraju biti na električni pogon.

Prometni sektor Ujedinjenog Kraljevstva je najveći zagađivač. Teška teretna vozila trenutno pridonose oko 16% svih emisija ugljika u transportu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Slično kao i Tesco, brojni supermarketi diljem Ujedinjenog Kraljevstva rade na smanjenju emisija iz prijevoza. Aldi, Asda i Sainsbury’s prelaze na niskougljična motorna vozila koja pokreće prirodni plin.

Također, Tesco je 2019. najavio da će zabraniti proizvode onih marki koje pretjerano koriste plastičnu ambalažu. A prošle godine, počeli su inovirati biljne proizvode kako bi smanjili potrošnju mliječnih i mesnih proizvoda svojih kupaca. “Shvaćamo da Velika Britanija treba smanjiti potrošnju mesa i mliječnih proizvoda”, rekao je bivši izvršni direktor Tescoa David Lewis. „Od 2018. surađujemo s dobavljačima kako bismo povećali ponudu hrane na bazi biljaka, što je dovelo do povećanja naših alternativnih proizvoda od mesa biljnog porijekla.“

PHOTOS BY: Unsplash, Tesco / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.