tobias-tullius-v3tdjQVh8Eg-unsplash

Eksplozivan rast potražnje mogao bi dovesti do manjka opskrbe sirovinama

GREEN_300_listici_sredina

Kinin monopol

Dok EU radi na oslobađanju od ekonomske ovisnosti o Rusiji, eksponencijalni porast potražnje za sirovinama stvara rizike opskrbe zbog velike ovisnosti o Kini, upozoravaju industrija i stručnjaci.

Prema projekcijama Svjetske banke, potražnja za kritičnim sirovinama će porasti do 2050. godine – za oko 500%. Kako navodi Euractiv, ovaj razvoj događaja najvećim je dijelom potaknut zelenom tranzicijom: električni automobili, na primjer, zahtijevaju više od šest puta više minerala nego konvencionalna vozila, navodi međunarodna agencija za energiju.

Suočavamo se s vrlo neobičnom tranzicijom jer nikada nismo vidjeli tako eksplozivne stope rasta potražnje u tako kratkom vremenskom roku. Budući da se oko 19 od 30 sirovina koje je Europska komisija označila kao “kritične” primarno proizvodi u Kini, postoji veliki rizik da bi ta ovisnost mogla dovesti do poremećaja u opskrbi industrijskog sektora EU-a.

Ovisnost o Kini još je veća kada se radi o prvoj fazi prerade mnogih kritičnih sirovina. Dok se kobalt, na primjer, primarno vadi u Demokratskoj Republici Kongo, Kina je vodeća u polju kada je u pitanju daljnja obrada metala. EU je već proglasio otpornost lanaca opskrbe sirovinama jednim od svojih ključnih prioriteta, kroz povećanje rudarskih kapaciteta u Europi, diverzifikaciju lanaca vrijednosti i ulaganje u recikliranje.

Iako su trenutno u pripremi brojni zakoni – poput propisa o baterijama ili izmjene i dopune direktive o eko-dizajnu – Komisija je također u svibnju najavila da priprema zakon o sirovinama koji će se pozabaviti ovim problemima. Kako bi potaknula diverzifikaciju opskrbnih lanaca, EU dodatno radi na partnerstvima u pogledu sirovina s trećim zemljama. Europska komisija je sklopila Partnerstvo za sigurnost minerala s Australijom, Japanom, Južnom Korejom i Ujedinjenim Kraljevstvom kako bi odgovorila na rastuću međunarodnu potražnju.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.